Heerlijk werken op afstand met deze tips

26 januari 2023 08:41

Heerlijk werken op afstand met deze tips

Sinds de coronacrisis is het eigenlijk duidelijk geworden dat veel personeel het heerlijk vindt om op afstand te werken. Dit kan vanuit huis zijn, maar natuurlijk ook in een knus koffietentje, in een vakantiebungalow met uitzicht op zee of tussen afspraken met klanten door bij wegrestaurants. Dankzij laptops, tablets, mobiele telefoons en een goede internetverbinding via wifi, 4G of 5G is het ook steeds makkelijker om niet op kantoor te hoeven zitten. Je kan overal werken! Laptop in een hippe, stevige en goed beschermende laptoptas en gaan.

Tips om lekker op afstand te werken

Natuurlijk is op afstand werken niet voor iedereen of iedere dag weggelegd. Maak dus goede afspraken op welke dagen je wel en niet op afstand aan de slag gaat. Vergaderingen en afspraken zijn natuurlijk veel productiever als je bij elkaar in de ruimte zit – in plaats van via Teams. Ga je op afstand werken, neem dan deze tips mee.

Aanspreekpunt

Zorg dat er een aanspreekpunt is op kantoor. Als je bijvoorbeeld met zijn tweeën of drieën een afdeling runt, is het niet handig als er niemand op kantoor is. Korte vragen, het ophalen van formulieren en dergelijke kan nu eenmaal niet altijd op afstand. Maak aan je collega’s kenbaar dat je een thuiswerkdag hebt of juist onderweg je mail zal checken. Dan weten zij ook waar ze aan toe zijn.

Bescherming van de laptop

Scherm je laptop goed af tegen hackers. Je zal wanneer je op afstand werkt, vaak in de cloud of met gedeelde documenten werken. Deze zijn gevoelig voor hackers. Zorg dus voor een goede firewall en antivirussoftware om zo alle gegevens te beschermen. De IT-specialist van het bedrijf kan hier zeker zorg voor dragen.

Gevoelige informatie

Bespreek in het openbaar geen gevoelige informatie. Heb je een vergadering gepland of ben je in gesprek met een collega en zit je in een openbare ruimte, geef dit dan even aan. Dan kun je in verkapte termen met elkaar praten. Overigens is het beter om een vergadering of gesprek met gevoelige of persoonlijke informatie gewoon vanuit huis of op kantoor te voeren.

Rustige werkplek

Net als met thuiswerken is het verstandig om niet al te veel afleiding te hebben als je echt even in een rapportage of de maandcijfers moet duiken. Zorg voor een rustige omgeving en sluit je af voor wat er om je heen gebeurt, bijvoorbeeld met een koptelefoon die geluid kan buitensluiten. Je zou zelfs een tijdelijke werkruimte kunnen huren, welke op grote stations nog wel eens worden aangeboden. Rustige werkplekken vind je overigens ook in de bibliotheek.

Digitale nomaden

Op afstand werken kan je zelfs doen tijdens het maken van een reis. Er zijn heel veel digitale nomaden die lekker genieten van het mooie leven en heel veel werk verzetten. Dit kan natuurlijk niet met alle beroepen, maar bijvoorbeeld wel als consultant of tekstschrijver. Dankzij de laptop en een goede internetverbinding kun je met iedereen in de wereld communiceren en je werk doen. Let wel dat het fijn is voor je klanten of opdrachtgevers dat ze weten dat ze met een tijdsverschil te maken hebben tussen Nederland en bijvoorbeeld Australië of Canada. Als je veel reist dan bescherm je je laptop natuurlijk helemaal in een goede laptoptas. Dan heb je er nog langer plezier van.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.