Gebruik deze 5 tips voor re-integratie op de werkplek na een lange afwezigheid
13 april 2023 13:28
Re-integratie op de werkplek na een lange afwezigheid kan een uitdagend proces zijn en vereist vaak ondersteuning van zowel werkgevers als werknemers om ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde lijn zit. Als je op het punt staat aan jouw eigen re-integratietraject te beginnen, volgen hier enkele tips om de overgang soepeler te laten verlopen.
1. Voorbereiding
Neem voordat je weer aan het werk gaat de tijd om je op de hoogte te stellen van alle veranderingen die tijdens jouw afwezigheid hebben plaatsgevonden. Hieronder vallen zaken als nieuwe regelgeving of nieuw beleid, maar ook vooruitgang in technologie of processen. Het is ook belangrijk om eventuele veranderingen in functie of verantwoordelijkheden te overwegen, zodat je jouw verwachtingen dienovereenkomstig kunt aanpassen.
2. Grenzen stellen
Of je nu weer terug gaat werken in de openbare ruimte of op kantoor, het opnieuw stellen van grenzen is een belangrijk onderdeel van de overgang naar de werkplek na een lange afwezigheid. Dit betekent grenzen stellen aan welke taken en werkzaamheden kunnen worden gedelegeerd of zelfstandig beheerd, samen met het bewust worden van de agenda's van collega's om hen niet te overstelpen met verzoeken.
3. Communiceer regelmatig
Open communicatie is essentieel voor succesvolle re-integratie, vooral als het gaat om het bespreken van de voortgang en het bijpraten met belanghebbenden over de relevante ontwikkelingen. Het is dus belangrijk dat er een duurzame werkomgeving wordt gecreëerd waar werknemers zich op hun gemak voelen om openlijk over hun ervaringen te praten zonder angst voor oordeel of kritiek. Dit kan een hoop problemen voorkomen!
4. Neem pauzes
Re-integratie op de werkplek kan voor veel werknemers overweldigend zijn, vooral als ze voor hun afwezigheid een burn-out hadden. Het nemen van regelmatige pauzes gedurende de dag helpt het stressniveau te verlagen en geeft je de tijd om jouw energie te heroriënteren wanneer dat nodig is.
5. Een re-integratiecoach inschakelen
Een re-integratiecoach is een arbeidsdeskundige die kan helpen ervoor te zorgen dat de terugkeer naar de werkplek zo soepel mogelijk verloopt. Dit gebeurt aan de hand van een re-integratieplan, coaching bij het omgaan met de veranderende werksituatie, het inzichtelijk maken van wensen, verwachtingen, kwaliteiten en competenties en het bieden van ondersteuning omtrent de belastbaarheid van de terugkerende werknemer. Als het niet lukt om te re-integreren bij de huidige werkgever, dan kan de re-integratiecoach begeleiding bieden bij het vinden van een passende baan bij een andere organisatie.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.