Flynth wil langdurig bijdragen aan succesvol ondernemen

29 juni 2022 08:46

Flynth wil langdurig bijdragen aan succesvol ondernemen

“Het beeld van de accountant die terug kijkt aan de hand van de jaarcijfers is niet meer van deze tijd”

“Mijn passie ligt bij het adviesbedrijf. Daarmee kan Flynth echt het verschil maken voor MKB-ondernemers”. Dat zegt Maddy Scheepers, directeur advies bij Flynth adviseurs en accountants. Het bedrijf deed onlangs nog van zich spreken door de overname van Accon avm en Astrium. Hierdoor versterkt Flynth haar positie in Nederland als grootste adviseur en accountant binnen het midden- en kleinbedrijf.

Accountancy gaat tegenwoordig veel verder dan het opstellen van de jaarrekening van bedrijven. Inzicht in actuele data en gedegen sectorkennis maken dat accountants en adviseurs in staat zijn om een bredere rol als financiële dienstverlener op zich te nemen. “Het beeld van de accountant die terug kijkt aan de hand van de jaarcijfers is niet meer van deze tijd. We willen tegenwoordig samen met de ondernemer vooruit kijken”, vertelt Maddy Scheepers.

Actuele cijfers

De coronacrisis heeft het digitaliseringsproces van veel ondernemingen versneld. Waar ze voorheen nog data op papier aanleverden, doen ze dat nu veelal digitaal. “Daar wordt de ondernemer voor beloond. Want als hij de cijfers op orde heeft, dan kunnen wij bijvoorbeeld sneller subsidieaanvragen indienen. En als we mede dankzij de automatisering alle cijfers op een rijtje hebben, dan kunnen we die meteen gebruiken tijdens ons gesprek met de ondernemer”, weet Maddy Scheepers. Actuele cijfers maken het doorrekenen van de gevolgen van de verschillende keuzes inzichtelijk. Maddy Scheepers: “Welk effect hebben de keuzes op de bedrijfsvoering? Via ons dashboard kunnen we dat snel inzichtelijk maken. Actuele cijfers zijn ook van belang voor een financieringsaanvraag. Vroeger vroeg de bank naar de jaarrekeningen van de laatste drie jaar. Dat gebeurt al lang niet meer. Natuurlijk, die moeten er ook zijn, maar ook de begroting en een stevig onderbouwd investeringsplan met bedrijfsbeschrijving moeten worden overlegd. Het gaat om een hele lijst met informatie, waardoor de geldverstrekker of investeerder een juist beeld krijgt van de ondernemer, rentabiliteit, verhouding eigen vermogen versus vreemd vermogen en zekerheden. Daarnaast is financiering bij bancaire instelling niet meer de enige optie om geld beschikbaar te stellen voor investeringen in een onderneming. Subsidiemogelijkheden en taxplanning kunnen ook leiden tot andere geldstromen. Hierbij is een goed doordacht plan en een financiële doorrekening van de opties het vertrekpunt. Maddy Scheepers: “Dagelijks ondersteunen onze adviseurs ondernemers om hun doelen te bereiken en rust te creëren door financiële doorrekening op haalbaarheid en gedegen analyses. Als wij de ondernemer ondersteunen zodat de toekomst er beter uit ziet, hebben wij ons doel bereikt.

Tijdens de coronacrisis van de afgelopen jaar speelde de actualiteit van bedrijfsgegevens ook een grote rol. De accountants van Flynth hielpen op grond daarvan bij het aanvragen van de steeds veranderende overheidsregelingen, zoals NOW en TOZO. Doordat de ondernemers ontzorgd werden, konden zijn zich in deze moeilijke tijd blijven focussen op het ondernemen.

Transitie ondernemerschap

De gesprekken die de medewerkers van Flynth met ondernemers voeren, zijn erop gericht om hun doelstellingen te kunnen blijven behalen en eventuele zorgen en risico’s weg te nemen of te minimaliseren. Soms speelt een ondernemer met verschillende toekomstscenario’s voor zijn bedrijf. De gesprekken met ondernemers gaan dan diep volgens Maddy Scheepers: “Stoppen of doorgaan bijvoorbeeld, als gevolg van de stikstofproblematiek. Hoe doorloop je een transitie in je bedrijfsvoering. Stel een ondernemer wil z’n bedrijf omvormen tot co2 neutrale bedrijfsvoering. Wat is de impact? Welke fiscaliteit gaat ermee gepaard? Welke subsidiemogelijkheden en investeringen zijn nodig. Wat doet dit met het rendement? Welke zijn de Juridische aspecten zoals de vergunningaanvraag? Dat zijn nog maar enkele voorbeelden van de diepgang die advisering met zich mee brengt”. Door de effecten van COVID-19 en de disruptie binnen de toeleveringsketen verwachten de economen een verhoogd aantallen bedrijven dat gaat fuseren, danwel stoppen of uitbreiden door overname. Adviseurs van Flynth helpen in het proces, dat naast zakelijke- ook emotionele aspecten kent. “Naast aandacht voor de financiële, juridische en fiscale aspecten zien wij dat er bij familiebedrijven ook veel tijd nodig is om vertrouwen te krijgen in de opvolgers. Flynth begeleidt jaarlijks veel overnames van midden en kleinbedrijf maar ook familiebedrijven. In deze ingrijpende periode staan wij naast de ondernemer”.

Klantarena’s

Flynth beschikt over experts met sectorkennis. Hierdoor spreekt de ondernemer een adviseur die de “taal spreekt van de business”. Door de diversiteit aan expertise kan Flynth wendbaar en snel inspelen op de actualiteiten en het maatwerk leveren waar een ondernemer recht op heeft. Flynth denkt overigens niet alleen mee met ondernemers, maar gaat ook bij ze te rade. Zo zijn er zogenaamde klantarena’s opgezet, waarbij de medewerkers aan ondernemers vragen wat er precies speelt en met welke adviezen ze extra geholpen zijn.

Jaarverslag

Ondernemers kunnen tegenwoordig niet louter op winst gericht zijn. De maatschappelijke impact van hun bedrijfsvoering begint steeds zwaarder te wegen. In het ‘geïntegreerde jaarverslag’ worden al die factoren mede in kaart gebracht en verantwoord. Flynth heeft zelf recent haar geïntegreerd jaarverslag opgeleverd. Vanaf 2024 moet een grote groep bedrijven verplicht gaan rapporteren over duurzaamheidsbeleid en prestaties. Ook het Midden- en Kleinbedrijf zal informatie moeten transformeren, kwantificeren en rapporteren over de milieu- en sociale impact van de bedrijfsactiviteiten. Maddy Scheepers ziet dat ondernemers in toenemende mate met die maatschappelijke rol bezig zijn. Thema’s als duurzame bedrijfsvoering en inzet van personeel spelen een rol. Het zijn bijdragen aan de doelen die gesteld zijn in het klimaatakkoord van Parijs en de SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen).

Benchmark

Ondernemers zijn zeer geïnteresseerd in de uitgebreide benchmarking en bedrijfsvergelijking module die Flynth aanbiedt. Zo kunnen ze de cashflow- en prognosemogelijkheden berekenen. Een benchmark kan aanleiding voor een bedrijf zijn om efficiënter te werken of innovatie door te voeren.

Ook nu de coronacrisis goeddeels voorbij lijkt en de economie aantrekt, is cijfermatig inzicht in de bedrijfsvoering belangrijk. Maddy Scheepers: “Het bedrijf loopt weer, er komt weer geld binnen. Hoe zorg je als ondernemer dat op een verantwoorde manier de achterstand wordt ingelopen bij de belastingdienst, kredietverschaffer of verhuurder? Daarbij moet je in ogenschouw nemen dat je als bedrijf ook weer moet investeren.

Vertrouwenspersoon

Het schaap met de vijf poten bestaat volgens Maddy Scheepers niet. Daarom werken financieel deskundigen en experts binnen Flynth nauw samen om de klant van advies te voorzien. Ze stelt: “Het gaat er natuurlijk om, welke rol je als financiële dienstverlener wilt pakken. Voor mij betekent dat: naast de ondernemer staan, meedenken over hun problemen en uitdagingen, vooruitkijken, visie toetsen op haalbaarheid, rendement en risico. Ondernemers hebben uiteraard hun specifieke vakkennis. Maar het is lastig om het hele speelveld te overzien in onze steeds complexer wordende wereld. De meeste ondernemers hebben bijvoorbeeld geen eigen juridisch of fiscaal medewerker. Wij hebben die expertise allemaal in huis. Daardoor kunnen we voor ondernemers als vertrouwenspersoon fungeren en langdurig bijdragen aan succesvol ondernemen. Dat is dankbaar werk”. 

Flynth adviseurs en accountants
Groningensingel 1
6835 EA Arnhem
Telefoonnumer 088 - 236 77 77
Email info@flynth.nl
www.flynth.nl

Tekst: Paul de Jager // Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.