'Factoring 2.0 is in Nederland de nieuwe standaard voor ondernemersfinanciering'
28 november 2019 13:20
Ondernemers in het MKB hebben maar één ambitie: groei. En, nog meer groei. Maar dat lukt niet altijd. Zelfs niet als de ondernemer een hele goede vooruitstrevende en innoverende ondernemer is. Er is simpelweg een aantal (externe) factoren dat groei belemmert. “Factoring 2.0 is de oplossing,” zegt Robbert Zijlstra, commercieel-directeur bij Togather Finance.
“Het concept is feitelijk heel simpel,” zegt hij. “Wij kopen de facturen van onze klanten. Wij nemen dus alle risico’s over. Een interessante boekhoudkundige consequentie is het gevolg: de debiteuren staan niet meer op de balans van onze klant, de MKB’er dus. Daardoor worden de financiële ratio’s van de ondernemer beter.”
“Natuurlijk zijn er voorwaarden verbonden aan de bedrijven in het MKB die gebruik willen maken van deze dienstverlening,” vervolgt Robbert. “Zo moet het om risico gedragen facturen zijn. En, de debiteuren moeten wel gedekt zijn door een handelskredietverzekeraar.”
Najagen
“Er zit echter nog een trigger in. Stel nu eens dat er een openstaande factuur is van 100 euro. Wij betalen die meteen uit. Bijvoorbeeld: 95 euro. Als de klant van ónze klant – de debiteur dus – binnen 30 dagen betaalt, dan betalen wij nog eens extra 3,5% uit. Je kunt dit als een motivatie zien voor onze klanten om hun debiteurenbeheer aan ons over te dragen of het debiteurenbeheer zelf goed op orde te brengen. Je verdient dus letterlijk aan het najagen van het betaald krijgen van je facturen. Het allerbelangrijkste is uiteraard dat de ondernemer uiteindelijk sneller over zijn geld bezit waardoor hij verder kan investeren. En dus doorgroeien. Zonder euro’s op de bank geen groei.”
Alternatief?
Factoring bestaat in Nederland nog niet zo heel erg lang. “We werden in het MKB dan ook vaak gezien als het alternatief. Ik denk echter dat de situatie nu is omgedraaid. MKB’ers zien de banken als het alternatief. MKB’ers ontdekken steeds vaker de mogelijkheden die deze vorm van financiering biedt. En dat is ook logisch dat MKB’ers naar iets anders op zoek zijn gegaan. Banken zijn niet meer zo scheutig met het verlenen van krediet. Ik denk dat factoring intussen een volwassen sector is geworden in Nederland. Er zijn dan ook substantiële voordelen te noemen ten opzichte van de wijze van financiering door banken. Zo vragen wij geen grote borgstellingen.”
Regulering
Robbert erkent dat de sector nog niet is gereguleerd. “Maar ik verwacht wel dat dit gaat gebeuren. En om het heel eerlijk te zeggen: ik vind het goed. Transparantie over de kosten en over de werkwijze is juist het businessmodel. We hebben niets te verbergen. Maar tegelijkertijd moeten we wel voorkomen dat er allerlei cowboys in de markt belanden en het zouden kunnen verpesten. Dus kom maar op met die controlerende wet- en regelgeving.”
Het creëren van rust en zekerheid is dus het credo, zo besluit Robbert Zijlstra. “Het MKB in Nederland is waar de economie op drijft. Ondernemers willen voort, zonder al te veel gedoe. Ze willen hun dromen waarmaken, bedrijfsgroei en werkgelegenheid creëren. Het gaat allemaal om continuïteit. Dat kan alleen als de cashflow op orde is én voldoende is om die investeringen te kunnen doen. Banken kunnen daarin niet meer ondersteunen. Factoring 2.0 wel.”
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.