Duurzaamheid van werkgever belangrijk onder jongeren
19 juni 2023 09:08
Uit een klimaatenquête van de Europese Investeringsbank blijkt dat ruim de helft van de ondervraagde Nederlanders vindt dat werkgevers prioriteit moeten geven aan duurzaam ondernemen. Deze waarde is nog sterker onder jongeren: 69% van de deelnemers tussen de 20-29 jaar vindt duurzaamheid een belangrijke voorwaarde.
Van job naar purpose
Generation Z en Millenials hebben een andere kijk op werk dan voorgaande generaties. Jongeren zijn vooral op zoek naar zingeving in hun werk. Dit blijkt ook wel uit de vele posts op social media omtrent #purpose. Wat de precieze oorzaken ook mogen zijn, jonge generaties zien duurzaam ondernemen als een belangrijke voorwaarde in hun keuze voor bedrijven. Zo is een trainee bij Shell uiteindelijk overgegaan naar Extinction Rebellion. Een ander gaf een mooie loopbaan bij de rechterlijke macht op om te werken voor Reclame Fossielvrij. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de climate quitters die verschenen in een documentaire van NU.nl over mensen die een veelbelovende carrière met hoge salarissen opgaven om betekenisvoller werk te gaan doen als klimaatactivist.
Wat veel jongeren zoeken in een werkgever
Jongeren prikken snel door ‘greenwashing’ heen. Het liefst zien zij jouw duurzame acties terug in de producten, diensten en interne bedrijfsvoering. Dit vereist een stukje transparantie. Zij zullen openheid omtrent duurzaamheidskwesties enorm waarderen. Het gaat niet om perfectie. Jongeren vinden het vooral belangrijk dat je als bedrijf eerlijk bent over je bedrijfsvoering. Als je hen dan ook laat meedenken over mogelijke oplossingen op MVO gebied, dan is de kans nog groter dat je de nieuwe generaties aan jouw bedrijf zal binden.
Duurzaamheid begint klein
Bij duurzaamheid denk je al snel aan het planten van bomen ter compensatie van de CO2-uitstoot, maar je kunt ook beginnen in het bedrijfsrestaurant door bijvoorbeeld elke dag bij de bedrijfslunch lokale en biologische producten te serveren. En als er veel koffie op het werk wordt gedronken, kun je kijken naar mogelijkheden voor het inzamelen van koffiedik, zodat deze als grondstof kan dienen voor het maken van nieuwe producten. Maar ook door Fairtrade koffie en thee aan te bieden, zet je al een stap in de goede richting.
Verandering begint bij jezelf
Sidney Verhulst is adviseur duurzame overheidsopdrachten bij de Vlaamse Overheid. “Door het goede voorbeeld te geven, kunnen wij duurzaam gedrag bij burgers stimuleren.” Volgens Sidney begint de verandering naar een duurzame maatschappij eerst bij bedrijven zelf. Door duurzaamheid bij de eigen medewerkers te stimuleren en deze ook intern uit te dragen in de praktijk, lever je bewijs voor je commitment tot duurzaamheid in de sterkste vorm: actie.
Meteen 300 zonnepanelen laten plaatsen op het dak van je bedrijf is een mooie stap, maar zeker niet nodig om een begin te maken met duurzaam ondernemen. Het kan zo simpel zijn als het aanschaffen van refurbished koffieautomaten en een duurzame koffiehoek.
Jongeren als duurzame boost
Jongeren zijn zelf ook goed op de hoogte van duurzaamheid en hebben hier ook veel goede ideeën over. Bovendien hebben zij veel technisch inzicht door de moderne maatschappij waarin zij zijn opgegroeid. Daarnaast zijn ze ondernemend en innovatief aangelegd. Door hen mee te laten denken met stappen op gebied van MVO, betrek je hun in het proces waardoor zij zich ook meer gemotiveerd voelen om inzet te tonen.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.