Drie praktische tips om het thuiswerken in goede banen te leiden

29 juni 2022 10:59

Drie praktische tips om het thuiswerken in goede banen te leiden

Thuiswerken lijkt bij veel werknemers de nieuwe norm te zijn geworden. Maar dit heeft invloed op de werknemers en de manier waarop zij werken, maar ook op leidinggevenden. Zij moeten namelijk een manier zien te vinden om het thuiswerken in goede banen te leiden. Deze vijf praktische tips helpen daarbij.

Tip 1. Ga in gesprek met uw werknemers

Als uw medewerkers thuiswerken zijn ze meer op afstand. Toch is het belangrijk om met deze medewerkers in gesprek te gaan en interesse te tonen in waar zij mee bezig zijn en of en zo ja, waar ze tegenaan lopen. Vraag wat uw medewerkers nodig hebben, maar dring ook niet teveel aan en geef ze ook de ruimte om naar u toe te komen met vragen of problemen. Zorg dat werk en privé gescheiden blijven.

Zorg dat uw werknemers makkelijk contact met u kunnen opnemen als ze ergens mee zitten, maar verplicht ze er niet toe. Zo voelen ze zich vrijer om hun werk te doen. Houd bij wie u spreekt en wanneer. Zo komt u erachter welke werknemers wel en welke geen contact met u opnemen.

Ook de manier waarop u contact opneemt met uw medewerkers is belangrijk. Hebben ze een persoonlijke of gevoelige kwestie, dan ligt persoonlijk contact het meest voor de hand. In dat geval moet u wachten met het bespreken van het onderwerp tot uw medewerker weer op kantoor is. Gaat het om iets zakelijks of luchtigs, dan kan het contact gewoon via e-mail, instant messaging of telefoon.

Tip 2. Zorg voor een veilige online werkomgeving

Het is heel belangrijk dat uw werknemers veilig hybride werken. Want u wilt natuurlijk niet dat gevoelige en vertrouwelijke bedrijfsinformatie door cyberaanvallen en datalekken op straat komen te liggen of verloren gaan.

U kunt uw bedrijfscomputer,- systemen- en gegevens beveiligen tegen cybercriminelen met een zakelijke vpn. VPN staat voor Virtual Private Network. Dit is een intern netwerk waar alleen u en uw werknemers in kunnen werken, ook buiten kantoor.

Tip 3. Geef uw medewerkers waardering voor hun werk

Werknemers halen de meeste waardering voor hun werk uit hun salaris dat aan het eind van de maand binnenkomt. Maar werknemers vinden het over het algemeen ook prettig om zo nu en dan een complimentje of erkenning voor zijn of haar werk te krijgen. Ook vinden ze het fijn als er ruimte is voor groei en ontwikkeling en extra verantwoordelijkheid krijgen. Veel werknemers vinden het belangrijk dat hun werk zinvol is en bijdraagt aan het succes van het bedrijf. Zo voelen ze zich nuttig.

Werknemers voelen zich ook extra gewaardeerd als ze in het bijzijn van hun collega’s een compliment krijgen van hun baas. Doe dit bijvoorbeeld tijdens een online meeting, of andere (virtuele) bijeenkomst.

Let er wel op dat u niet maar één werknemer voortdurend schouderklopjes geeft, maar dat u ook uw andere werknemers laat merken dat u hen waardeert. Overlaad uw werknemers ook niet met complimenten want dit kan leiden tot gemakzucht en minder motivatie, omdat de werknemer denkt dat wat hij of zij doet toch wel goed genoeg is. Geef dus complimentjes, maar spoor uw medewerkers ook aan zich te blijven ontwikkelen en te groeien binnen het bedrijf.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.