Dit zijn de verschillen tussen zakelijke energiecontracten

14 maart 2024 08:40

Dit zijn de verschillen tussen zakelijke energiecontracten

Als ondernemer maak je iedere dag beslissingen die van invloed zijn op je bedrijfsvoering. Een van de cruciale keuzes die je moet maken, is het type energiecontract dat je kiest. Er zijn namelijk verschillende soorten energiecontracten die je voor je bedrijf af kunt nemen. Naast de keuze tussen een groen en een grijs energiecontract heb je de keuze tussen variabele, vaste en dynamische energiecontracten. In dit artikel zoomen we verder in op deze contractvormen zodat je weet welk contract het beste bij jouw onderneming past.

Variabel energiecontract voor organisaties en ondernemers

Veel ondernemers kiezen voor een variabel zakelijk energiecontract. Dat is een contract waarbij de energietarieven gedurende de looptijd van het contract kunnen veranderen. De hoogte van de tarieven wordt hierbij meestal beïnvloed door marktomstandigheden. Ze kunnen gedurende je energiecontract maandelijks, per kwartaal of per jaar worden aangepast. Het grote voordeel hiervan is dat je flexibel bent en dat je in tijden van lage energieprijzen kunt profiteren van die lage tarieven, omdat je contract variabel is. Maar: tegelijkertijd biedt dat ook wat onzekerheid, omdat energieprijzen kunnen fluctueren. Dat betekent dat de energiekosten voor je bedrijf ook binnen no time kunnen toenemen wanneer de tarieven ineens stijgen. Ondernemers die voor een variabel energiecontract gaan bij zakelijke energie vergelijken op Minder.nl worden aangeraden de energiemarkt goed in de gaten te houden om zo te anticiperen op mogelijke prijswijzigingen. Ook moet je de financiële ruimte hebben om met prijsschommelingen om te gaan.

Vast zakelijk energiecontract voor zekerheid en stabiliteit

Vind je een variabel energiecontract voor je bedrijf te onzeker? In dat geval is een vast energiecontract een goed idee. Dit soort energiecontracten bieden stabiliteit, omdat de energietarieven gedurende de hele looptijd van het contract vaststaan. Dat betekent dat je een vast bedrag per maand betaalt, ongeacht eventuele prijsschommelingen en veranderingen op de energiemarkt. Het grootste voordeel van een vast zakelijk energiecontract is wel duidelijk: de zekerheid. Als ondernemer weet je exact hoeveel geld je per maand kwijt bent aan energiekosten. Een nadeel van dit contract is dat wanneer de energieprijzen dalen je daar met een vast contract niet van kunt profiteren gedurende de looptijd van je contract. Een handige tip bij een vast energiecontract voor ondernemers is om voor zo’n contract te gaan op het moment dat de energieprijzen laag liggen. Overweeg dan een langlopend energiecontract zodat je extra lang van voordeel gebruik kunt maken. Wat natuurlijk ook altijd helpt, is om zakelijke energieaanbieders met elkaar te vergelijken voor de beste deal.

Dynamisch energiecontract als maatwerk voor je bedrijf

Tot slot heb je de keuze voor een dynamisch energiecontract voor je onderneming. Dit energiecontract combineert onderdelen van zowel de variabele als de vaste energiecontracten. Je profiteert namelijk van stabiliteit én je kunt geld besparen omdat de gas- en energieprijzen van uur tot uur kunnen veranderen en je op basis daarvan zelf beslist wanneer je energie gaat verbruiken. Daarmee kun je logischerwijs heel wat geld besparen! Natuurlijk kun je ook hiermee nog steeds te maken krijgen met veranderende kosten, maar je bent zelf verantwoordelijk voor je energieverbruik. Onthoud wel dat het bijhouden van een dynamisch energiecontract tijd kost, omdat je actief bezig moet gaan met de prijzen per dag. Niet iedere ondernemer heeft daar voldoende tijd voor. Daarbij liggen andere ‘vaste’ kosten, zoals energiebelasting 2024 zakelijk, gewoon vast. Alleen de leveringskosten zijn dynamisch. Welk soort energiecontract de beste match is voor jouw organisatie hangt af van je eigen wensen. Ga je voor zekerheid of durf je een risico te nemen waarmee je uiteindelijk misschien wel meer geld kunt besparen? De keuze is aan jou. Wat je in ieder geval altijd moet doen, is zakelijk energie vergelijken om zo het beste energiecontract voor je bedrijf te vinden.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.