Dit zijn de 7 sleutelmomenten voor een succesvolle verkoop van jouw bedrijf

28 mei 2025 13:56

Dit zijn de 7 sleutelmomenten voor een succesvolle verkoop van jouw bedrijf

Het verkopen van je bedrijf is één van de belangrijkste beslissingen in je ondernemerscarrière. Het kan het hoogtepunt zijn van een jarenlange inzet van bloed, zweet en tranen. Maar een succesvolle verkoop komt zelden toevallig tot stand.

Er zijn cruciale sleutelmomenten waarop het succes - of juist falen - van het verkoopproces wordt bepaald. In dit artikel nemen we je mee langs de 7 belangrijkste momenten die de verkoop van jouw bedrijf maken of breken.

1. Strategisch voorbereiden op de verkoop

Een goede voorbereiding begint vaak jaren voor de daadwerkelijke verkoop. Dit betekent niet alleen het opschonen van de financiële administratie, maar ook het optimaliseren van processen, het documenteren van kennis en het in kaart brengen van risico’s. Een strategisch plan verhoogt niet alleen de waarde van je bedrijf, maar maakt het ook aantrekkelijker voor kopers.

Tip: Stel jezelf de vraag: zou ik mijn eigen bedrijf kopen? Zo nee, waarom niet? Het antwoord op die vraag resulteert in concrete verbeterpunten.

2. Waardebepaling door een expert

Je bedrijf heeft niet alleen een emotionele waarde, maar ook een objectieve marktwaarde. Laat daarom een waardebepaling uitvoeren door een onafhankelijke expert. Dit voorkomt onrealistische verwachtingen en geeft je een sterke onderhandelingspositie.

Belangrijk: De waarde van je bedrijf is wat een koper bereid is ervoor te betalen - en dat is vaak minder dan jij denkt. Wees daarom de koper met 1-0 voor en voer in ieder geval een gratis waardescan uit, zodat je goed ingevoerd de onderhandeling in kan.

3. De juiste koper vinden

Niet elke geïnteresseerde koper is de juiste koper. Het vinden van een strategische koper - iemand die past bij de cultuur van het bedrijf of die synergievoordelen ziet - is vaak beter dan kiezen voor de hoogste bieder. Dit is essentieel voor continuïteit, zeker als personeel, klanten of familieleden betrokken blijven.

Denk aan: Concurrenten, investeringsmaatschappijen of werknemers als potentiële kopers. Schrijf voor jezelf eens op wat jij belangrijk vindt; is dat bijvoorbeeld dat je naam op de gevel blijft staan of dat er goed gezorgd wordt voor het personeel nadat jij weg bent?

4. Geheimhouding en communicatie

Tijdens het verkoopproces is het cruciaal om vertrouwelijkheid te bewaren. Te vroeg of verkeerd communiceren naar personeel, klanten of leveranciers kan leiden tot onzekerheid en schade. Tegelijkertijd wil je ook transparant zijn naar serieuze kopers. Weeg dus ieder communicatiemoment naar iedere doelgroep goed af.

Praktijkadvies: Werk met een geheimhoudingsverklaring (NDA) voordat je gevoelige informatie richting een potentiële koper deelt.

5. Onderhandeling en dealstructuur

De verkoopprijs is belangrijk, maar de dealstructuur minstens zo. Krijg je het gehele verkoopbedrag in één keer op je rekening gestort of in termijnen? En is dat uitgestelde bedrag dan afhankelijk van toekomstige resultaten van het bedrijf (de zogenoemde earn-out)? Moet je nog een paar jaar aanblijven? Is er een concurrentiebeding? En hoe zit het met garanties en aansprakelijkheden? Goede begeleiding van een overnameadvocaat is hierbij onmisbaar.

Let op: Een ‘hoge prijs’ met slechte voorwaarden kan uiteindelijk minder opleveren.

6. Due diligence

De koper zal het bedrijf grondig onderzoeken tijdens de due diligence-fase. Dit kan weken tot maanden duren. Onvolledige dossiers of verborgen risico’s kunnen leiden tot afhakende kopers of forse prijsverlagingen. Zorg dus voor volledige en eerlijke informatie. Voor wat grotere bedrijven kan een vendor-due diligence interessant zijn. Dit is een due diligence waarbij je als verkopende ondernemer een rapport ontvangt met verbeterpunten, zodat je de waarde (en prijs) flink kunt verhogen.

Voorbereiding is alles: Zet een dataroom op met alle benodigde documenten, zoals jaarrekeningen, contracten, vergunningen en personeelsdossiers.

7. De afronding en overdracht

De laatste fase is de juridische en praktische afronding: het tekenen van de koopovereenkomst, het overdragen van aandelen of activa, en eventueel een inwerkperiode. Hier komt alles samen. Emoties kunnen oplopen, dus zorg dat je professioneel wordt begeleid tot en met de overdracht.

Menselijke kant: Neem de tijd om afscheid te nemen, intern te communiceren en de transitie soepel te laten verlopen.

Verkoop is geen eindpunt, maar een mijlpaal

Een succesvolle bedrijfsoverdracht vraagt om visie, voorbereiding en de juiste partners. Door bewust te navigeren langs deze 7 sleutelmomenten vergroot je de kans op een goede deal, zowel financieel als emotioneel.

Overweeg je om je bedrijf (binnen nu en vijf jaar) te verkopen? Begin vandaag al met voorbereiden. Want een goede exit is zelden het resultaat van toeval - het is het gevolg van doordachte keuzes.

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz, het grootste overnameplatform van Nederland. Tevens is hij co-auteur van de ondernemershandboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.