De effecten van stress bij ondernemers

17 januari 2023 10:20

De effecten van stress bij ondernemers

Stress is iets wat wij als mens niet uit ons leven kunnen denken en al helemaal niet als je ondernemer bent. Ondanks dat we er allemaal aan gewend zijn, heeft het toch een negatief effect op vooral de huid. Op het moment dat we stress ervaren kan het lichaam allemaal verschillende hormonen gaan produceren. Deze hormonen tasten vervolgens de gezondheid van onze huid aan. In dit artikel gaan we het hebben over de effecten van stress bij ondernemers. Dit is vooral op de huid en vertellen we hoe we de huid kunnen beschermen tegen deze effecten.

Acne

Het eerste effect waar stress voor kan zorgen is Acne. Wanneer we stress hebben of ervaren kan ons lichaam de productie van talg in de huid gaan verhogen. Hierdoor zullen onze poriën verstopt taken en zullen er meerdere ontstekingen ontstaan in onze huid. Dit kan vervolgens weer resulteren in het ontstaan van mee-eters en/of puistjes. Daarnaast kan stress ook zorgen voor een afname van het aantal goede bacteriën. De oorzaak van stress is meestal niet alleen maar stress, maar ook een ongezonde levensstijl speelt hier een grote rol in. Ga dus gezonder eten en let op met je rook- en alcoholgebruik.

Eczeem

Naast acne kan stress ook zorgen voor het verergeren van eczeem. De oorzaak hiervan is het verzwakken van ons immuunsysteem. Hierdoor kan onze huid simpelweg minder goed tegen irriterende stoffen. Eczeem is een nare aandoening die zorgt voor een geïrriteerde en ontstoken huid. Stress kan deze symptomen dus verergeren. Belangrijk is dat stress niet de oorzaak is, maar het wel verergert. Heb jij veel last van eczeem? Zorg dan dat je niet te veel stress ervaart. Ontspanning zal wonderen doen.

Veroudering van de huid

Tenslotte speelt stress ook nog een rol bij het versnelt verouderen van de huid. Wanneer wij gestrest zijn, kan het voorkomen dat het lichaam vrije radicalen aanmaakt die vervolgens schade kunnen veroorzaken aan onze huidcellen. Daarnaast zorgt stress ook voor een afname van elastine en collageen. Hierdoor zal de huid minder elastisch en stevig zijn en zul je sneller last hebben van rimpels, een doffe huid en fijne lijntjes.

Wat kun je ertegen doen?

Maar wat kun je doen tegen deze effecten van stress? Het is ontzettend belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben. Dus ook als ondernemer zijnde. Zorg voor voldoende slaap, eet gezond en gevarieerd en beweeg genoeg. We weten dat je het druk hebt, maar toch is het belangrijk. Daarnaast zou het nog goed kunnen helpen om bepaalde stressmanagement technieken toe te passen zoals yoga of meditatie. Heb jij last van stres gerelateerde huidproblemen? Dan is het misschien verstandig om een huidtherapie in bijvoorbeeld Lelystad te raadplegen. Hier zul je vast en zeker tips krijgen hoe je dit allemaal het beste kunt verhelpen.

Belangrijk is om goed in je achterhoofd te houden dat stress niet alleen de huid beïnvloed. Stress tast namelijk ook de fysieke en geestelijke gezondheid aan. Dit is dan ook de reden waarom het zo belangrijk is om je stress goed onder controle te houden. Zoals we al eerder hebben vermeld is het verstandig om regelmatig te mediteren of yoga uit te oefenen. Daarnaast is het ook ontzettend belangrijk om voldoende te slapen, een gezonde voeding te hanteren en te sporten.

Samengevat: Stress heeft negatieve effecten op de huid, waaronder acne, eczeem en veroudering. Belangrijk is om de stress onder controle te hebben en gezond te leven. Vooral als je een drukke ondernemer bent. Op deze manier zul je jouw huid beschermen tegen deze effecten. Tenslotte is het in sommige gevallen verstandig om een specialist te raadplegen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.