“Communicatiearmoede kost ondernemers personeel én klanten”

1 mei 2025 11:56

“Communicatiearmoede kost ondernemers personeel én klanten”

"Een stem stelt gerust en maakt betrokkenheid voelbaar; een stem opent deuren die e-mails gesloten houden", stelt De Belactivist Janneke van Meenen. (Foto: callstories.nl)

Belactivist Janneke van Meenen: “We zijn digitaal bereikbaar, maar niet meer echt beschikbaar”

In een tijd waarin alles sneller, efficiënter en digitaler moet, vergeten we één cruciale vaardigheid: echt contact. Volgens belactivist en communicatietrainer Janneke van Meenen leidt ‘communicatiearmoede’ tot personeelsproblemen, klantverloop en een interne cultuur die kraakt.

“Veel ondernemers investeren in marketingfunnels, AI-chats en Slack-kanalen, maar hun mensen durven geen klant meer te bellen,” aldus Van Meenen. “We zijn digitaal bereikbaar, maar niet meer echt persoonlijk beschikbaar.”

Van belvrees tot belstilte

Van Meenen traint jonge professionals, klantenservice en salesafdelingen in belvaardigheid. In haar trainingen blijkt keer op keer: vooral onder Gen Z leeft een bijna fysieke weerstand tegen telefoneren. “Ze vinden het confronterend, onvoorspelbaar, soms zelfs eng. En dus schuift iedereen gesprekken voor zich uit – met alle gevolgen van dien.”

Een onderzoek van Motivaction toont aan dat 89 procent van de jongeren bellen vermijdt. "Met 1,9 miljoen mensen in Nederland die last van belangst hebben, komt dat neer op bijna 1 op de 5 mensen in het arbeidsproces", rekende zij uit. Tegelijk blijkt uit een studie van Yale dat emoties en intenties beter worden overgebracht via stem dan via tekst of video.

Bedrijfscultuur onder druk

In veel bedrijven leidt die belstilte tot misverstanden, onuitgesproken frustraties, verlies van klantenbinding en omzet. “Een potentiële klant die niet persoonlijk wordt benaderd, een offerte die fout wordt begrepen, een medewerker die zich niet gehoord voelt – dat is het domino-effect van communicatiearmoede,” stelt Van Meenen.

Ook bij onboarding van nieuwe medewerkers wringt het: “Jonge mensen krijgen wel een inwerkmap, maar er wordt niet stilgestaan bij hun belvaardigheid en ze krijgen geen training in hoe je een klant te woord staat. Terwijl de stem het visitekaartje is van je organisatie.”

 

De Belactivist Janneke van Meenen kan het wel uitschreeuwen: "Roep je medewerkers op om vanaf vanaf 10 mei, Nationale Offline Dag, elke dag Gewoon Een Keer te Bellen, in plaats van te mailen of appen!" (Foto: callstories.nl)

Stem als onderschat kanaal

Uit recent onderzoek gepubliceerd in Evolution and Human Behavior blijkt dat het horen van een vertrouwde stem het stressniveau verlaagt en het vertrouwen vergroot. “In klantgesprekken werkt dat psychologisch net zo: een stem stelt gerust, maakt betrokkenheid voelbaar en opent deuren die e-mails gesloten houden,” stelt Van Meenen.

#GewoonEenKeerBellen

Met haar landelijke campagne #GewoonEenKeerBellen roept Van Meenen ondernemers op om vanaf 10 mei, Nationale Offline Dag, hun mensen aan te moedigen om weer écht het gesprek aan te gaan. “Het betere gesprek is gewoon één belletje verder.”

Over Janneke van Meenen

Janneke van Meenen is communicatietrainer en bekend als ‘De Belactivist van Nederland’. Ze helpt organisaties om belangrijke gesprekken terug te brengen op de werkvloer, van HR tot sales.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.