‘Closing the skillsgap’

8 mei 2025 14:20

‘Closing the skillsgap’

Hoe blijf je aansluiten op de veranderende markt waarin jouw bedrijf zich dagelijks beweegt? Hoe kan je als klein(er) bedrijf meebewegen, investeren in ontwikkeling van je personeel en tegelijkertijd je werknemers behouden op de werkvloer? Hoe kun je zorgen dat het informeel leren - het leren en ontwikkelen direct op de werkvloer - een vanzelfsprekende plek krijgt? Waar en hoe ontstaan zogenaamde skillsgaps en hoe ga je die voorkomen?

Wil je als bedrijf mee veranderen met de markt, dan moet je ook investeren in de ontwikkeling van je personeel. Dit kan op vele manieren. Bijvoorbeeld via opleidingen en scholingen buiten het bedrijf, maar ook via het informele leren binnen een bedrijf. Voor veel bedrijven vanzelfsprekend, maar ook voor heel veel bedrijven nog niet.

Groot versus klein bedrijf

Het zijn met name de grote bedrijven die een visie en beleid hebben op opleiden en ontwikkelen en bijvoorbeeld een eigen opleidingsafdeling, een Learning & Development-team, een online leerplatform hebben of op andere manieren leren en ontwikkelen van werknemers stimuleren. Voor kleinere bedrijven is dit vaak niet mogelijk, hoewel deze bedrijven soms ook de handen ineenslaan en gezamenlijk scholingsinitiatieven nemen. Maar een eigen Learning & Development-afdeling is ook niet altijd nodig.

Skillsgaps

Juist leren op de werkvloer wordt steeds belangrijker. Omdat er te weinig tijd is om werknemers langere tijd extern op te leiden en je werknemers alleen wilt laten leren wat echt nodig is. De markt is al te krap en werven en instroom is moeizaam. Als dan ook nog eens werknemers met pensioen gaan of elders gaan werken verlies je al snel kennis, ervaring en vaardigheden binnen je bedrijf. Zo ontstaan de zogenaamde skillsgaps. Dit in combinatie met het ontstaan van nieuwe taken, rollen en functies, maakt de kloof alleen maar groter.

Informeel leren

In de praktijk blijkt dan ook dat informeel leren een van de belangrijkste manieren is om werkenden te laten leren. Dat begint met het voeren van een opleidings- of ontwikkelgesprek. Waar wil je samen (werkgever en werknemer) naar toe werken? Wat is het leerdoel, de leervraag en de leerbehoefte? Daarbij is het vooral belangrijk om een ‘veilige’ leeromgeving te stimuleren waarin coaching, ondersteuning en feedback geven van collega’s en leidinggevende een natuurlijke plaats innemen. Zorg voor voldoende uitdagingen, taakroulatie en taakvariatie, waardoor ‘nieuwsgierigheid’ en leren bevorderd worden.

Investeren in je werknemers

Maar hoe zet je die eerste stap en zorg je dat je structureel in de ontwikkeling van je personeel investeert en informeel leren die vanzelfsprekende plek krijgt? Hoe ga je dit invullen en hier ‘handen en voeten’ aan geven? Het maken van een ontwikkelplan kan je hierbij helpen. Wil je weten hoe je tot een goede basis voor een ontwikkelplan komt? Vraag de whitepaper ‘Samen werken aan leren en ontwikkelen’ aan. Of neem contact op met één van de accountmanagers van ROC Midden Nederland.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.