Cijfers over het crypto gebruik in Nederland in 2024

19 maart 2024 16:06

Cijfers over het crypto gebruik in Nederland in 2024

Cryptocurrency is een wereldwijd fenomeen. Sinds het ontstaan van Bitcoin rond 2009 zijn er honderden andere cryptomunten op de markt gekomen en is het een ware miljardenindustrie geworden. Je kan in crypto beleggen (en er vaak heel veel winst mee maken) en het gebruiken om snelle, veilige, goedkope en veelal anonieme internationale transacties mee uit te voeren. De aanvaarding van crypto is gestaag aan het groeien. Op dagelijkse basis maken miljoenen mensen van over de hele wereld gebruik van deze revolutionaire digitale valuta.

Nederland vormt hier geen uitzondering op. Sterker nog, wij zijn een van de landen waar crypto een aanzienlijke populariteit geniet, zowel bij particuliere beleggers en gebruikers als bij bedrijven die zich specialiseren in crypto. En het ziet ernaar uit dat deze populariteit zich verder zal uitbreiden in de nabije toekomst. De crypto markt groeit en groeit, gestimuleerd door meerdere factoren, die we in dit artikel zullen toelichten.

Wil je meer weten over het gebruik van crypto in Nederland? Geen probleem, wij overlopen de feiten en geven je wat concrete cijfers, zodat je een goed beeld kan vormen van de crypto markt in ons land.

Algemeen gebruik

Voordat we beginnen, is het belangrijk om duidelijk te maken dat het moeilijk is om harde cijfers over cryptocurrency te vinden. Dat ligt aan de aard van het beestje, want een van de kenmerken van cryptocurrency is dat het een anoniem beleggings- en transacties middel kan zijn.

Als je wat crypto koopt bij een Nederlandse crypto exchange, dan zal je verplicht je naam en andere persoonlijke gegevens moeten invullen. De exchange en de overheid weten dus maar al te goed hoeveel crypto jij hebt, en dus is het eenvoudig om hier cijfers over op te stellen.

Maar je kan ook gewoon crypto kopen van een andere gebruiker en die op een fysieke hardware wallet opslaan. Dat is volledig anoniem, en niemand weet dat jij die crypto hebt. Kortom, neem de cijfers in dit artikel dus met een korrel zout, en neem aan dat ze vrijwel altijd hoger zullen zijn dan we kunnen aangeven.

In 2024 zijn er ongeveer 2,5 miljoen crypto bezitters in Nederland, een verdubbeling ten opzichte van 2022. Mannen tussen de 18 en 35 jaar oud vormen het leeuwendeel van deze groep. Er zijn op dit moment ongeveer 18 miljoen Nederlanders, wat betekent dat ongeveer 14% van de bevolking in ons land crypto bezit of gebruikt. Dat is niet niks, maar wel een stuk lager dan in andere Westerse landen zoals de Verenigde Staten, waar het dichter bij de 30% ligt.

Bitcoin, de eerste, duurste en bekendste cryptomunt wordt ook in Nederland het meest gebruikt, gevolgd door Ethereum, Ripple, Litecoin en Cardano.

Grootste crypto-exchanges

Heel veel Nederlanders beleggen dus in crypto, en ze doen dat voornamelijk (voor zover de cijfers accuraat zijn) via bepaalde crypto-exchanges. Volgens dit lijstje van Bitcoin Magazine, opgesteld door crypto-expert Joren Verdoes, zijn de top 4 beste crypto apps in Nederland Coinbase, eToro, Bitvavo en OKX.

Dit strookt niet volledig met de internationale cijfers van Statista, een globaal statistiekbureau. Volgens hen zijn de grootste spelers op de internationale markt Binance, Coinbase, Gate.io, Kucoin, Liquid, Kraken, ByBit en OKX.

In Nederland is het dus duidelijk dat Bitvavo en eToro veel populairder zijn. Bitvavo is niet echt een verrassing, want het is een crypto-exchange van eigen bodem. Een Nederlands platform en Nederlandstalige klantendienst zijn uiteraard erg handig.

Waarde per gebruiker

Om aan te geven hoeveel elke gebruiker ongeveer belegt in crypto, moeten we kijken naar een onderzoek uit 2021 van onderzoeksbureau Ipsos voor de Autoriteit Financiële Markten. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat bijna de helft van alle cryptobezitters minder dan €500 had belegd. Gemiddeld 8% (17% in de groep 45 t/m 54 jaar) had meer dan €10.000 in crypto geïnvesteerd, en nog eens 18% tussen €2500 en €10.000.

Hou in gedachten dat dit 3 jaar geleden was, tijdens een periode dat de cryptomarkt in een dal zat. Vandaag de dag, nu de meeste cryptomunten ongeziene pieken bereiken, is de kans dus groot dat deze bedragen aanzienlijk hoger liggen.

Verklaringen voor het toenemend crypto gebruik

Waarom is crypto nu zo populair geworden in Nederland? Er zijn een aantal goede redenen die we hiervoor kunnen aanhalen:

  • De algemene, globale aanvaarding van cryptocurrency groeit. Steeds meer mensen beginnen crypto te begrijpen en de sterke voordelen ervan in te zien. Nederland is een vooruitstrevend, technologisch onderlegd land, en dus is het logisch dat we deze realiteit steeds meer aanvaarden.
  • Cryptocurrency doet het economisch gezien erg goed, met vrijwel alle cryptomunten die in waarde zijn gestegen in vergelijking met een aantal jaren terug.
  • In tijden van economische crisis (zoals tijdens de pandemie, hoge inflatie en energieprijzen, etc.) grijpen steeds meer mensen naar alternatieve vormen van beleggingen, zoals goud, vastgoed en crypto.
  • Crypto is een internationaal betaalmiddel waarmee je razendsnel en erg goedkoop (vaak gratis) transacties kan uitvoeren. In vergelijking met het trage en dure bankensysteem begint crypto zich steeds vaker als superieur alternatief te profileren.
  • Steeds meer bedrijven, winkels en andere aanbieders van diensten en producten (denk aan restaurants en online casino’s) aanvaarden crypto.
  • Crypto is niet meer beperkt tot alleen online gebruik, je kan er ook in fysieke winkels mee betalen, en je kan steeds vaker crypto-ATM’s en crypto-betaalkaarten vinden waarmee je crypto eenvoudig kan omzetten in euro.
  • Er zijn meer en meer manieren om in crypto te beleggen, bijvoorbeeld via legale Bitcoin-ETF’s.
  • Technologische vooruitgang in de crypto sector, denk bijvoorbeeld aan applicaties voor Decentralized Finance, NFT’s, een duurzamer Proof-of-Stake-mechanisme (waarmee beleggers passief inkomen kunnen verdienen), de verweving van cryptocurrency met videogames,  enzovoort.

En natuurlijk mogen we een van de grootste redenen niet vergeten te vermelden. Regeringen kunnen de boot niet langer afhouden, en in tegenstelling tot hun negatieve houding een aantal jaren terug, omarmen steeds meer overheden cryptocurrency. Ook onze eigen regering en toezichthoudende instanties zoals De Nederlandsche Bank zijn actief bezig in deze sector, met toegenomen regelgeving om de crypto markt transparanter en veiliger te maken voor consumenten.

Een zeer actueel voorbeeld hiervan is de overkoepelende Europese regelgeving die later dit jaar van kracht wordt, de MiCA (Markets in Crypto Assets). Deze zal ongetwijfeld bijdragen aan de legitimiteit en stabiliteit van cryptocurrency, en zorgen voor meer interesse in de markt. Hierdoor kan crypto voor veel beginners die jarenlang twijfelden nu toch een aantrekkelijke optie worden, en zal het gebruik alleen maar blijven stijgen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.