Camper zakelijk kopen of huren: dit moet je weten

11 april 2024 08:46

Camper zakelijk kopen of huren: dit moet je weten

De opkomst van flexibel werken heeft ontzettend veel invloed gehad op het bedrijfsleven. Hoewel we door de pandemie en de daarbij horende lockdowns werden verplicht om vanuit huis te werken, zijn er vandaag de dag nog steeds veel bedrijven waarbij dit deels de norm is. Ook veel ondernemers vinden het nog steeds prettig om locatie-onafhankelijk aan de slag te zijn.

De behoefte om te kunnen werken waar je maar wilt, is sowieso iets dat de laatste jaren gestegen is. Onder andere daarom overwegen steeds meer ondernemers de aanschaf van een camper voor zakelijk gebruik. Of het nu gaat om het bijwonen van zakelijke evenementen en het ontdekken van nieuwe zakelijke markten of om even een pauze te nemen van het werk: een (zakelijke) camper huren of kopen komt hierbij goed van pas. In dit artikel zoomen we verder in op dit onderwerp.

First things first: kan je een camper op de zaak kopen?

Wat goed is om te weten, is dat het in ieder geval mogelijk is om een camper op de zaak te kopen. Hierbij is het wel van belang om die camper daadwerkelijk voor zakelijke doeleinden in te zetten. Ben je bijvoorbeeld een reisjournalist of werk je veel vanuit het buitenland voor je bedrijf, dan kan een camper enorm goed van pas komen. Hierbij laat je de camper aanmerken als bedrijfsauto, zoals een bedrijfswagen die omgebouwd is tot een volwaardige camper waarin je kunt slapen en koken. 

Het grote voordeel van een omgebouwde bestelwagen kopen, is dat hiervoor dezelfde regels gelden als voor een normale bestelwagen. En dat terwijl je de auto wel kunt gebruiken als camper. Dat betekent dat je een ondernemer moet zijn voor de omzetbelasting, dat je over een btw-nummer moet beschikken en dat de camper op jouw naam moet staan. Ook moet je de wagen voornamelijk gebruiken voor je onderneming, zodat je gemaakte kosten kunt aftrekken van de winst. Dat geldt niet wanneer je de camper vooral privé gebruikt.

Hier moet je op letten bij het zakelijk kopen van een camper

Er zijn verschillende zaken waar je op moet letten wanneer je van plan bent een camper te kopen met zakelijke doeleinden. Zo is het raadzaam om goed te kijken naar het doel van de camper: heb je een compacte camper nodig voor stedelijke gebieden of wil je juist een camper waarmee je natuurgebieden kunt ontdekken (voor werk)? Andere zaken waar je op moet letten zijn onder andere:

  • Ga eerst voor een camper huren om te kijken of een camper kopen wat voor je is. Op die manier kun je kennismaken met hoe het is om in een camper te rijden en of kamperen überhaupt iets voor je is.
  • Toch van plan om een camper te kopen? Stel een realistisch budget vast voor de aanschaf van een camper en zorg ervoor dat dit past binnen het financiële plaatje van je onderneming.
  • Informeer je belastingadviseur naar eventuele voordelen met betrekking tot de belasting (zoals aftrekposten) wanneer je een camper met name wil gebruiken voor zakelijke doeleinden.
  • Houd er rekening mee dat een camper het nodige onderhoud nodig heeft, helemaal wanneer je voor een tweedehands exemplaar gaat. Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent en/of dat je altijd wat achter de hand hebt om de camper te kunnen repareren. Dat is, met name wanneer je het voertuig zakelijk gebruikt, wel zo handig.

In welke gevallen is een camper huren een beter idee?

Zo klinkt het aanschaffen van een camper voor zakelijk gebruik best makkelijk, toch? Toch moet je weten dat het voor de meeste ondernemers helaas niet zo eenvoudig is om aan alle geldende voorwaarden voor bedrijfswagens te voldoen wanneer ze zo’n bedrijfswagen als camper willen gebruiken. Je moet echter werkzaam zijn in een branche waarin een camper uitstekend van pas komt, zoals de reis- en toeristenbranche. Werk je bijvoorbeeld als natuurfotograaf? Of verdien je je geld als reisblogger, reisleider of journalist in de reisbranche? Dan is het zakelijk aanschaffen van een camper wellicht iets eenvoudiger. Dat is dus zeker iets waar je rekening mee moet houden.

Wil je toch af en toe gebruik kunnen maken van het gemak van een camper als ondernemer buiten de reisbranche? Dan raden we je aan om te gaan voor een camper huren. Een camper huren als ondernemer is ideaal, omdat je wel van de lusten profiteert en geen last hebt van de lasten. Je kunt de huur van de camper voor zakelijk gebruik belastingtechnisch gezien aftrekken van de winst, omdat het bedrijfskosten zijn én je hebt niet te maken met allerlei voorwaarden waar je aan moet voldoen. Daarbij is het op deze manier gemakkelijker om ook niet-zakelijk gezien een camper te huren, bijvoorbeeld voor je vakantie naar de Spaanse zon!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.