Beroepsziekte nummer één aanpakken; ga werkstress te lijf

12 maart 2024 10:29

Beroepsziekte nummer één aanpakken; ga werkstress te lijf

Stress is beroepsziekte nummer één. Ieder jaar hebben meer dan een miljoen werkende mensen een burn-out of andere geestelijke klachten, die terug te voeren zijn op het werk. Een ziekmelding door stress duurt ongeveer tien maanden, een burn-out vaak nog langer. Werkstress is dus een groot probleem. Maar wat is het precies en hoe wordt het veroorzaakt? Verzuimspecialist Sazas legt het je uit.

Stress, wat is het?

 Stress zorgt ervoor dat je lichaam in staat van paraatheid wordt gebracht. Je hartslag versnelt, je spieren spannen zich aan en je ademhaling wordt sneller en dieper. Dit kan nuttig zijn. Zo kun je bijvoorbeeld alert reageren of je goed concentreren.

Wanneer stress een probleem wordt 

Iedereen heeft weleens last van stress. En dat is ook niet erg, als er daarna een periode van herstel volgt. Maar als iemand lange tijd achter elkaar stress heeft en er geen sprake is van rust en ontspanning, kunnen er lichamelijke en psychische klachten ontstaan. Dit kan uiteindelijk leiden tot verzuim en de daarbij hoge kosten voor werkgevers.

Bij (werk)stress is de spanning of druk die iemand ervaart (draaglast) niet in evenwicht met datgene wat iemand aankan (draagkracht). De draaglast wordt bepaald door zaken van buitenaf (externe stressfactoren). Iemand kan hieraan zelf niets doen, zoals aan de hoeveelheid werk, de verwachtingen en hoe moeilijk het werk is. De draagkracht heeft te maken met iemands persoonlijke eigenschappen (interne stressfactoren), zoals de (werk)ervaring, capaciteiten, vaardigheden, leefstijl en conditie.

De oorzaken van werkstress   

Stress heeft veel oorzaken. Niet alleen de werksituatie kan stress veroorzaken, ook de privésituatie en leefstijl kunnen van invloed zijn. Oorzaken van (werk)stress kunnen zijn:

  • Relatief kleine irritaties die iedere dag voorkomen, zoals files of het vastlopen van papier in de printer;
  • Blijvende stressfactoren, zoals een (te) hoge werkdruk, een (te) laag salaris of een verstoorde werkrelatie (arbeidsverhoudingen);  
  • Gebrek aan autonomie (zelfstandigheid) tijdens het werk. Medewerkers hebben geen controle over wat ze doen en weinig bevoegdheden en/of verantwoordelijkheden.
  • Gebeurtenissen in de privésfeer, zoals een verhuizing, financiële problemen of sterfgeval.  

Werkstress aanpakken; vraag het gratis whitepaper aan

Wilt je werkstress binnen jouw bedrijf herkennen en aanpakken? Verzuimspecialist Sazas helpt je op weg met hun whitepaper ‘Werkstress’. Deze is gratis aan te vragen op hun website.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.