Ben je ondernemer en heb je geen zakelijke rekening?

27 maart 2024 14:51

Ben je ondernemer en heb je geen zakelijke rekening?

Als ondernemer moet je veel zaken regelen; je moet klanten zien te werven, je moet goed werk afleveren en je moet je administratie bijhouden. Dat laatste is iets waar veel ondernemers een hekel aan hebben. Je boekhouding bijhouden kan je veel tijd kosten en dat zonder dat het je direct iets oplevert, althans zo lijkt het misschien. Je boekhouding op orde hebben, kan je echter heel veel voordeel opleveren. Je weet namelijk hoe je bedrijf er voor staat, je weet gelijk welke klanten nog moeten betalen en je hebt je zaakjes op orde voor de belastingdienst. Een goede basis voor je administratie begint met een zakelijke betaalrekening. Hiermee hou je overzicht, want zakelijk en privé lopen niet door elkaar.

Een zakelijke rekening die past bij je bedrijf

Wie net begint met zijn bedrijf zal niet zitten te wachten op extra kosten. Gelukkig is een zzp zakelijke rekening niet duur. Voor minder dan tien euro per maand kun je al een rekening openen. Je krijgt hierbij ook een betaalpas zodat je kosten die je voor je bedrijf maakt, altijd kunt pinnen. Het voordeel van deze rekening is dat je als ondernemer een betere indruk maakt op je klanten. De naam van de rekening is namelijk je bedrijfsnaam wat beter staat dan wanneer deze op naam van een privépersoon staat. Bovendien hou je met een zakelijke rekening ook je privé-uitgaven en je zakelijke uitgaven goed gescheiden. Je kunt jezelf iedere maand je salaris overmaken van je zakelijke rekening naar je privérekening zodat je precies weet hoeveel budget je nog hebt voor je bedrijf.

De ideale basis voor een correcte belastingaangifte

Iedere ondernemer moet ieder jaar aangifte doen bij de belastingdienst. Misschien herken je wel dat je weet dat je ergens iets gekocht hebt, maar dat je niet meer precies weet waar. Je kunt dan via je zakelijke rekening de transactie traceren en verantwoorden. Kies je voor een uitgebreidere zakelijke rekening, dan kun je zelfs je boekhoudprogramma koppelen aan je zakelijke rekening. Hierdoor heb je nog maar heel weinig omkijken naar je administratie. Omdat je je administratie minstens vijf jaar moet bewaren, is het goed om dit te digitaliseren. Met een zakelijke rekening gekoppeld aan je boekhoudprogramma kun je dit moeiteloos regelen. Vind je de kosten te hoog voor een zakelijke rekening? Vergeet dan niet dat je deze kosten kunt aftrekken van je belastingaangifte. Overleg met je boekhouder over de opties.

Een zakelijke rekening: niet verplicht, wel heel erg handig

Mocht je je afvragen of je verplicht bent om een zakelijke rekening af te sluiten als ondernemer, dan luidt het antwoord dat je dit niet hoeft te doen. Echter, het kan je heel veel werk besparen wanneer je dit wel doet. Regelmatig komen ondernemers in de problemen omdat ze geen overzicht meer hebben over hun financiën. Negen van de tien keer komt dit omdat zakelijk en privé niet gescheiden zijn. Wil je een rekening afsluiten, informeer dan even bij je bank naar de opties. Vergeet niet het KVK-nummer van je bedrijf te noteren en neem een geldig identiteitsbewijs mee. Je rekening wordt dan gelijk geopend en je kunt hem meteen in gebruik nemen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.