Asbestgevaar in de industrie, meer dan alleen grit?

6 maart 2018 13:47

Asbestgevaar in de industrie, meer dan alleen grit?

Toen eind 2017 grit verontreinigd bleek te zijn met asbest is er ongerustheid ontstaan over de mogelijke blootstelling aan asbest van werknemers en omwonenden, en de bijbehorende risico’s. Het vervuilde grit kwam uiteindelijk bij ongeveer zeshonderd bedrijven terecht. De grote vraag van iedereen is: “heb ik als medewerker blootgestaan aan asbest?”. Inspectie SZW heeft TNO opdracht gegeven om dit te onderzoeken. Kiwa Compliance ondersteunde dit onderzoek.

Hilko Booij, technisch manager bij Kiwa Compliance werkte mee aan dit onderzoek: “Straalgrit wordt veel gebruikt in de industrie. Het grootste gevaar is directe inademing van het asbest uit het grit. Normaal wordt dit in onder een hoog veiligheidsregime door extern gecertificeerde saneerders opgeruimd. Door onze hulp aan het onderzoek kon dit echter op een eenvoudigere manier verantwoord door bedrijven zelf worden gedaan. Het is goed om te zien dat de fabrieksterreinen weer gebruikt kunnen worden. Je maakt je natuurlijk wel zorgen over de gezondheid van de mensen.”

Gevaarlijke stoffen in de industrie; meer dan alleen grit

Gevaarlijke stoffen, zoals Chroom VI, keramische vezels en asbest vormen ook buiten het gebruik van grit een risico in de industrie. In de chemische sector is er wellicht meer bewustzijn dan in andere sectoren; de wijde aanwezigheid van asbest blijkt lang niet altijd te worden onderkend in andere industriesectoren.

Asbest is bijvoorbeeld verder ook veel gebruikt voor thermische isolatie van machines, leidingen en ruimtes in de industrie. Isolatie met asbestschalen, pakkingen en koord, al sinds 1900 een veel gebruikte toepassing van asbest zijn verboden om toe te passen. Bij bepaalde bedrijfstakken, zoals gasfabrieken, scheepsbouw, ijzergieterijen, spoorwegbedrijven en de chemie, is vanwege het productieproces de kans op asbest groter dan bij andere bedrijven.

Gezondheidsgevaren Asbest

Asbest is natuurlijk niet zomaar verboden. Zoals breed bekend is zijn de gevolgen van asbest blootstelling desastreus. Bijna een kwart eeuw na het verbod op asbest zijn de gezondheidseffecten van asbestblootstelling nog altijd niet uitgebannen. In een in december 2017 verschenen rapport berekent het RIVM aan de hand van vier toekomstscenario’s het aantal mensen in Nederland dat in de periode 2017-2050 te maken zal krijgen met asbest gerelateerde ziektes als mesothelioom en asbestlongkanker. Zo zullen er volgens het RIVM tot 2050 9.000 tot 12.200 nieuwe gevallen van mesothelioom bijkomen. Het aantal nieuwe gevallen van werk gerelateerde asbestlongkanker schat het RIVM voor dezelfde periode op 5.300 tot 10.200.

Omdat we benieuwd zijn wat ‘Ondernemend Nederland’ nu eigenlijk weet over asbest, hebben we de quiz ‘Wat weet jij over asbest?’ ontwikkeld. Doe mee en vul aan het einde van de quiz je e-mailadres in om te zien hoeveel vragen jij goed hebt beantwoord. Onder alle deelnemers, ongeacht de score, verloten we een aantal exemplaren van het boekje Veilig omgaan met asbest! (een publicatie uit de bekende ‘Voor dummies’-serie).

Doe de Quiz hier!

Kiwa Compliance is dé specialist op het gebied van asbest en gevaarlijke stoffen. Al sinds 1999 helpen we onze opdrachtgevers met een uitgebreid pakket diensten op het gebied van asbestonderzoek, projectmanagement bij sloop en renovatie en veel meer.

www.kiwacompliance.nl

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.