475.000 mensen bezoeken het Nederlands Openluchtmuseum in 2022
22 december 2022 09:47
Met 475.000 bezoekers in 2022 is het Nederlands Openluchtmuseum weer op de goede weg na twee uitdagende coronajaren. Directeur Teus Eenkhoorn: “Ondanks dat we in januari 2022 – met de winterprogrammering ons hoogseizoen- nog gesloten waren in verband met een lockdown weten gelukkig steeds meer mensen ons museum weer te vinden. Vlak na de lockdown was dat nog aarzelend maar de loop kwam er gelukkig snel weer in. In de zomermaanden was er een duidelijke stijgende lijn, maar we hebben ook gemerkt dat bezoekers terughoudend zijn geweest -wellicht in verband met de torenhoge inflatie. In december komen de bezoekers gelukkig in groten getale op ons museum af en zijn we meer dan terug op het niveau van voor de coronacrisis. We hebben er alle vertrouwen in dat 2023 weer een goed jaar wordt voor het Openluchtmuseum.”
2022 stond in het Openluchtmuseum in het teken van vrijheid. Onder de titel Hoe vrij ben jij? toonden we verhalen van mensen die vertellen wat vrijheid voor hen inhoudt, uit het verleden en het heden. De Hoe vrij denk jij?-zelftest die in samenwerking met Kieskompas werd ontwikkeld is bijna 12.000 keer gedaan. Samen met de Maand van de Geschiedenis heeft het Openluchtmuseum een gps-speurtocht ontwikkeld over de evacuégeschiedenis van het museum tijdens de Tweede Wereldoorlog, deze heeft ontzettend veel positieve feedback van bezoekers ontvangen, hartverwarmend. Ook opende in 2022 de tentoonstelling Anton de Kom – schrijver, strijder, wegbereider waar het museum De Kom en zijn gedachtegoed dat nog steeds actueel is aan een breed publiek presenteert. Deze succesvolle en indrukwekkende tentoonstelling is nog t/m januari 2024 te zien. Onze tramdienst werd dit jaar uitgebreid met onze eerste Amsterdamse tram, in de volksmond ‘de Bloedneus’ genoemd en de Amsterdamse Westerstraat kreeg er een authentieke Amsterdamse plaskrul bij. In december openden wij onze nieuwste locatie vakantiehuis Warnsveld. Een vakantiehuisje gebouwd in 1936 door de familie Gies uit Zutphen dat het decor is voor een vertelling over het dagelijks leven in de aanloop naar de Tweede wereldoorlog vanuit drie verschillende perspectieven, waaronder die van Joodse vluchtelingen.
Uitstekende waardering voor het museum én de medewerkers
Wederom hebben onze bezoekers laten weten dat ze enorm hebben genoten van hun bezoek aan ons museum door ons een 8.7 te geven.* Trots zijn we ook op de waardering die onze museummedewerkers in het park van het publiek krijgen, een dikke 9.
Ook onze jonge bezoekers zijn blij met ons. We zijn vereerd dat het Openluchtmuseum ook in 2023 weer Kidsproof is, dat voelt ieder jaar toch een beetje alsof we een Michelinster van de Museumwereld krijgen. Kidsproof/ Museumkids is een initiatief van de Museumvereniging voor kinderen tot en met 12 jaar.
2023 Zorg voor elkaar
Ons programma in 2023 heeft als thema ‘Zorg voor elkaar.’ We gaan in gesprek met onze bezoekers en onze volgers over de vraag hoe we voor elkaar zorgen – vroeger, nu en in de toekomst. Zorg voor elkaar is ook een oproep: Zorg voor elkaar! Naar wie gaat jouw zorg uit? Zou jij je vrije tijd opofferen om mantelzorger te worden? Wat kunnen we leren van bijvoorbeeld Reizigers (woonwagenbewoners) als het om zorg gaat? En kook jij wel eens wat extra om een bordje naar een eenzame buurman te brengen?
In de Wagenhal is vanaf 25 maart 2023 de tentoonstelling:
(On)beperkt
Leven met een handicap
te zien. Met deze tentoonstelling willen we het VN-verdrag Handicap bij een breed publiek onder de aandacht brengen. Iedereen heeft een rol in het toegankelijk(er) maken van Nederland. In deze tentoonstelling vertellen we verhalen van mensen met een handicap aan de hand van voorwerpen en foto’s. Eén van die personen is een vrouw die een groot deel van haar leven in Het Dorp woonde. De onderwerpen wonen, werken, hobby’s en relaties vormen de rode draad van de tentoonstelling.
* Bezoekersonderzoek uitgevoerd door Markteffect B.V. Eindhoven
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.