3 verrassende (maar schadelijke) stoffen in je bedrijf

26 juni 2023 08:00

3 verrassende (maar schadelijke) stoffen in je bedrijf

Stof in je bedrijf is geen verrassing natuurlijk. Toch zijn er een aantal onverwachte veroorzakers van stoffen waar je waarschijnlijk nog niet aan gedacht had. Stoffen die bovendien schadelijk zijn voor de gezondheid van je medewerkers. En dus je aandacht nodig hebben.

1. Silicastof – het gevaar onder je voeten

Heb je een betonnen vloer? Door het rijden met heftrucks kan deze slijten. Hierbij kan silicastof vrijkomen. Beton zelf bevat geen silica. Sommige bestanddelen van beton, zoals bepaalde soorten zand en grind, wél.  Wanneer de betonnen vloer slijt, kunnen zo fijne deeltjes met silica loskomen. Deze stofdeeltjes waaien op en verspreiden zich verder door de lucht, waar ze door je medewerkers worden ingeademd. Dit kan leiden tot ernstige aandoeningen zoals silicose, dat ademhalingsproblemen veroorzaakt, en longkanker.

2. Rubberstof – van je banden rechtstreeks in je longen

Daar zijn ze weer, de heftrucks. Want behalve slijtage aan een betonnen vloer, ontstaat bij het gebruik van de heftrucks ook slijtage aan de rubberen banden. Er komen dan chemische stoffen vrij. Denk aan weekmakers, vulstoffen, stabilisatoren en pigmenten. Ook kunnen fijne stofdeeltjes in de lucht terechtkomen. Het inademen van deze stoffen kan leiden tot ademhalingsproblemen, ontstekingen en allergische reacties. In sommige gevallen ook longaandoeningen. Sommige chemische stoffen in rubber kunnen het risico op kanker verhogen of zelfs kanker veroorzaken.

3. Kartonstof en houtstof – dreiging verpakt in dozen

Verwerk je dozen en pallets? Dan heb je in je bedrijf ook te maken met kartonstof en houtstof. Bij dagelijkse handelingen als vouwen, optillen, neerzetten, verplaatsen en stapelen kunnen door de wrijving namelijk fijne stofdeeltjes vrijkomen. Zeker wanneer de kartonnen dozen en houten pallets vaak (her)gebruikt worden en beschadigd raken is de kans op stofdeeltjes groot. Het inademen van deze deeltjes is schadelijk voor je luchtwegen. Zo kun je last krijgen van hoesten, niezen of kortademigheid. Sommige houtsoorten kunnen allergische reacties veroorzaken.

Je kunt stof niet vermijden, maar wel beheersen

Dus wat nu? Stof is er nu eenmaal. Daar kun je weinig aan doen. Toch kun je maatregelen nemen om de hoeveelheid stof te verminderen en je medewerkers te beschermen tegen ziekte. En daarmee je bedrijf. Want zieke medewerkers zorgen voor een hoger verzuim en verminderde productiviteit. Zorg daarom om te beginnen voor persoonlijke beschermingsmiddelen, voldoende ventilatie en bewustzijn en training van je medewerkers over veilig werken.

De beste manier om je medewerkers te beschermen tegen het inademen van schadelijke stofdeeltjes? Dat doe je door de hoeveelheid stofdeeltjes in de lucht te beperken. Zo filteren luchtreinigers zoals die van Zehnder Clean Air Solutions stofdeeltjes uit de lucht voordat medewerkers ze kunnen inademen. Met zuivere lucht bied je een gezonde werkomgeving.

Zuivere lucht zonder stof heeft meer voordelen

Zuivere lucht zorgt niet alleen voor gezondere medewerkers. Je bespaart ook op o.a. personeelskosten, schoonmaakkosten, reparatie- en onderhoudskosten van je machines en apparatuur. Een besparing die daarna weer opnieuw kunt investeren in de gezondheid van je medewerkers. Meer weten over zuivere lucht in jouw bedrijf? Plan gratis en vrijblijvend een adviesgesprek met één van de specialisten van Zehnder Clean Air Solutions bij jou in de buurt.

Bron afbeeldingen: Zehnder Group International AG, Gränichen
Image may be printed free of charge if image source is stated.

 

Naar alle berichten van Zehnder Clean Air Solutions terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.