Gepubliceerd op 13 mei 2019

Aeternus lanceert nieuwe tool die waarde van productiebedrijven beter kan inschatten

Snel inzicht krijgen in de technische staat, efficiency en organisatie van een machinepark. Het kan vanaf nu met het Production Due Diligence van Aeternus, specialist in bedrijfsovernames. Hiermee kan de waarde van productiebedrijven voortaan veel beter in kaart worden gebracht.

Hoe lang draait een bepaalde machine al mee? Is er sprake van achterstallig onderhoud? En liggen er eigenlijk wel voldoende reserve-onderdelen in het magazijn om na uitval snel weer productie te kunnen draaien? De antwoorden op vragen als deze zeggen veel over de waarde van het machinepark en de technische installaties van een bedrijf. Des te opvallend is het dat deze kennis vaak ontbreekt En hierdoor forse tegenvallers aan het licht komen.

Invloed op toekomstige prestaties

Bij dit soort belangrijke trajecten wordt vooral gekeken naar cijfers als omzet, winst en cashflow. Maar boekhouders weten vaak niet hoe lang een machinepark nog meekan en of de productieorganisatie wel efficiënt is ingericht, aldus Roger Tilmans, Industry Expert Manufacturing bij Aeternus. Toch is dit wel belangrijke informatie. Denk bijvoorbeeld aan mogelijk achterstallig onderhoud of het vermogen om in de toekomst extra capaciteit toe te voegen. Deze zaken kunnen een forse invloed hebben op de toekomstige prestaties en cashflow van een productiebedrijf. Er zijn ook voorbeelden van bedrijven die werden overgenomen en waarbij pas naderhand bleek dat het kwaliteitsniveau van het machinepark niet kon worden opgeschroefd. Dat is informatie die je eigenlijk vóór zo’n belangrijke beslissing wilt hebben.

Geavanceerde meettechnieken

Met het Production Due Dilligence (PDD) van Aeternus lossen bedrijven en banken dit probleem nu op. Ervaren experts bezoeken het productiebedrijf en maken vervolgens een quick scan of full scan met de inzet van geavanceerde meettechnieken en rekenmodellen. Zo brengen ze de risico’s en verbetermogelijkheden van de productiemiddelen, productieprocessen en de productieorganisatie in kaart. Deze aspecten blijven zoals gezegd nu nog vaak buiten beschouwing, terwijl ze juist zo belangrijk zijn bij de waardering van een productiebedrijf. Aeternus analyseert de situatie op de werkvloer en vertaalt de technische en organisatorische constateringen in financiële consequenties en risico’s.

Private equity

Met deze methode kunnen private equity-partijen de waarde van een productiebedrijf die ze willen kopen of verkopen voortaan veel beter inschatten. Ook voor banken en andere financiers is het PDD een ideaal hulpmiddel. Het helpt ze bij de technische en financiële verificatie van een financieringsbeslissing. “Verder kun je denken aan het aangaan van een joint venture, een investeringsbeslissing of de ondernemer die zijn bedrijf in de etalage wil zetten.”

Kern van de onderneming

Aeternus heeft de PDD al toegepast bij meerdere organisaties in binnen- en buitenland. Het is een onmisbaar onderdeel bij de waardering van productiebedrijven. Alleen op deze manier dringen ze echt door tot de kern van de onderneming en maken ze aspecten zichtbaar die anders onzichtbaar zouden blijven.

Meer weten over het PDD, kijk op https://www.aeternuscompany.nl/production-due-diligence/

Over Aeternus

Aeternus is een onafhankelijk corporate finance kantoor met vestigingen in Amsterdam, Eindhoven en Venlo. Actief sinds 2006, zowel nationaal als internationaal. Klanten zijn bedrijven in het top MKB en midcorporate segment. Er werken ruim 30 corporate finance specialisten bij Aeternus.
De afgelopen dertien jaar heeft Aeternus al meer dan duizend klanten begeleid op het gebied van M&A, bedrijfswaardering, financiering en waardemanagement.

Onze partners