Gepubliceerd op 20 september 2017

Aardverschuiving in personeelszaken

Je hoort er niet heel veel over, maar binnen personeelszaken is er een flinke aardverschuiving geweest. Wat is er aan de hand? In de crisis lag de focus van ondernemers volledig op het geld. Logisch, je moest overleven. Het personeel kwam op de tweede plaats. Werknemers durfden immers toch niet van baan te veranderen en als je eens een nieuwe medewerker nodig had dan was er aanbod genoeg.

In iets meer dan een jaar is dat compleet omgedraaid. Het werk komt weer binnen maar ineens zijn er geen mensen meer te vinden om het uit te voeren. Of het nu in de techniek is, in de bouw, in de zorg of in de accountancy, het geluid is overal hetzelfde: we kunnen niet aan goede mensen komen. Tot overmaat van ramp zoeken de medewerkers die in de crisis verwaarloosd zijn massaal een goed heenkomen bij een nieuwe werkgever.

Verwaarloos nomedewerker in techniekoit je personeel
Wat moet je hier als ondernemer nu mee? Ik denk dat je er ten eerste van moet leren. Medewerkers zijn mensen, ze zijn je belangrijkste kapitaal en ze bepalen de kwaliteit van je organisatie. In goede en in slechte tijden. Dus verwaarloos ze niet, ook niet als het even wat minder gaat. Het onbedoelde signaal dat je geeft door mensen lichtvaardig te ontslaan, door verlofaanvragen af te wijzen, door keihard je ziekteverzuim te bestrijden, door slecht te communiceren met je personeel (ik kan nog wel even doorgaan): het galmt nog jarenlang na.

In deze tijd van sociale media is je arbeidsmarktimago heel snel naar de knoppen. Waardoor je te weinig kandidaten op je vacatures krijgt, er dan toch maar een aanneemt want je moet toch wat, die voldoet niet dus je neemt maar weer afscheid en het circus begint van voren af aan. Ondertussen ben je een hoop geld kwijt aan werving en selectie, plus de verborgen kosten van de medewerkers die iedere keer maar weer proberen de nieuwe collega in het goede spoor te krijgen.

Concrete kortetermijn ideeën.
Ten tweede de korte termijn, want u zit immers nú met een probleem. Een paar ideeën. Is er misschien bij u in de buurt een regio waar minder schaarste aan personeel is? Zo is West-Brabant momenteel succesvol aan het recruiten in Zeeland. Ga zelf mensen opleiden. Dus laat die functie-eis van zoveel jaar ervaring vallen en richt u op schoolverlaters en mensen uit de WW die een carrièreswitch willen maken. Nog een stapje verder: biedt stageplaatsen aan aan de locale ROC’s en hogescholen. Laat de stagiaires dan niet de rotklusjes doen maar het échte werk. En zorg voor goede begeleiding.

Nog zo’n (verborgen) functie-eis waar u misschien eens opnieuw over na moet denken: leeftijd. Veel vooroordelen over oudere werknemers zoals minder flexibel, vaker ziek, minder handig met de computer, zijn echt van de vorige eeuw. Maar de voordelen van ouderen zijn er nog wel: loyaal, veel ervaring en mensenkennis, beter arbeidsethos, groot netwerk, klantvriendelijker. Kijk ook eens naar asielzoekers met een verblijfsstatus, daar zitten hele goede mensen tussen. Misschien moet u maatregelen nemen om het feit dat ze minder goed Nederlands spreken te ondervangen. Vaak is dat minder moeilijk dan u denkt. Maar het belangrijkste: zorg dat uw goede mensen niet weglopen. Hoe u dat doet? Gewoon door met ze te praten over wat ze dwars zit. En daar dan ook echt iets aan te doen.

The People Company West-Brabant
“Iedereen met plezier naar het werk.”
Abdijlaan 39
4641RR OSSENDRECHT
0164-671571
www.peoplecompany.nl

Onze partners