Gepubliceerd op 22 januari 2018

Uw bedrijfspand beveiligen? – Alarminstallatie en brandbeveiliging

Er zijn in principe twee manieren om bescherming te bieden voor elk bedrijf of gebouw, en dat is met technologie, zoals in alarmsystemen, camera’s en dergelijke, of met personeel dat letterlijk “op wacht staat” over het terrein. Binnen deze twee ideeën zijn er veel verschillende manieren om de gewenste beveiliging te bereiken. De beslissing zal grotendeels afhangen van het type gebouw, de grootte en het budget van het bedrijf en/of de veiligheid van werknemers moet worden gewaarborgd.

Op zoek naar de beste beveiliging voor uw bedrijfspand? Meer informatie over alarmsystemen en brandbeveiliging.

Alarmsysteem

Een bewaakt alarmsysteem neemt contact op met een callcenter als het alarm afgaat en het callcenter neemt vervolgens contact op met de politie. Er is een nadeel aan dit systeem omdat het afhankelijk is van externe telefoonlijnen die kunnen worden afgesneden voordat de dader het gebouw binnenbreekt. Zelfs als dat niet gebeurt en het callcenter snel contact opneemt met de politie, is er tijd voor het verwijderen van items of schade voordat de politie arriveert. Een niet-gecontroleerd systeem zet binnen en buiten een alarm af wanneer het wordt geactiveerd en kan worden aangevuld met knipperende of gestage schijnwerpers om nog meer aandacht te vestigen op de situatie. Dit zou meestal het voordeel hebben om de inbrekers af te schrikken voordat er veel schade aan zou kunnen worden toegebracht, anders zou er verlies kunnen optreden. Dit systeem heeft het extra voordeel dat er geen kosten voor monitoring worden gemaakt.

Een draadloos alarmsysteem kan worden gekocht bij een ijzerhandel en is eenvoudig te installeren. Het werkt met camera’s, sensoren en bewegingsdetectoren en kan ook een alarm en knipperlichten hebben. Dit systeem is relatief goedkoop, vereist geen professionele installatie en is misschien perfect voor het kleine bedrijf, althans als starterssysteem.
Er is een systeem ontworpen voor de buitenkant van gebouwen, met bewegingsdetectie met lichten die aangaan en een luid alarm dat klinkt wanneer een bepaalde beweging wordt gedetecteerd. Als iemand bijvoorbeeld gewoon op het trottoir loopt, wordt het systeem niet geactiveerd, maar als een ander pad wordt gevolgd, zoals iemand die een raam of deur nadert, zal dit het alarm activeren. Het beveiligingselement dat het biedt, hangt af van de potentiële dief of vandaal die opgeschrikt wordt om het gebied te verlaten voordat enige schade van buitenaf wordt begaan, binnenkomt of eigendommen verwijdert. Zoals met elke andere zakelijke beslissing, des te meer onderzoek wordt gedaan en hoe meer informatie beschikbaar is, hoe gemakkelijker het zal zijn om tot de juiste conclusie te komen en het beste systeem te verkrijgen om de klus te klaren.

Brandbeveiliging

Branddetectiesystemen zijn ontworpen om branden vroeg in hun ontwikkeling te ontdekken wanneer er nog tijd over is voor een veilige evacuatie van de inzittenden. Vroege detectie speelt ook een belangrijke rol bij het beschermen van de veiligheid van hulptroepen. Verlies van eigendom kan worden verkort en uitvaltijd voor de bewerking wordt geminimaliseerd door vroege detectie omdat besturingsinspanningen worden gestart terwijl de brand nog steeds klein is. De meeste alarmsystemen geven informatie aan hulpverleners over de locatie van de brand, waardoor het proces van vuurleiding wordt versneld.

Om nuttig te zijn, moeten detectoren worden gekoppeld aan alarmen. Alarmsystemen waarschuwen ten minste de gebouwbezitters en verzenden gewoonlijk een signaal naar een bemand monitoringstation op of buiten het terrein. In sommige gevallen kunnen alarmen direct naar de brandweer gaan, hoewel dit op de meeste locaties niet langer de gebruikelijke aanpak is.

Wet en regelgeving omtrent beveiliging bedrijfspand

Inbraakalarmsystemen zijn volgens de wet niet verplicht, maar veel bedrijfsverzekeringen eisen wel een alarmsysteem in het bedrijfsband. Brandalarmen zijn echter wel verplicht volgens de wet en dienen in ieder bedrijfspand aanwezig te zijn.

Inspectie

De brandbeveiliging en de voorzieningen en installaties die daarmee samenhangen binnen een kantoor moeten in orde zijn. Een inspecteur kan langskomen om te controleren of het kantoor aan de eisen voldoet. Als dit het geval is, dan zal u een certificaat ontvangen. Dit is ook belangrijk voor de verzekering.

Onze partners