Gepubliceerd op 21 augustus 2019

Is niets doen een optie?

Veel Nederlandse ondernemers zijn niet zo bezig met de aankomende Brexit. Of het nu is vanuit het gevoel dat je er toch niets aan kunt doen, dat we toch nog niets zeker weten of omdat het zo vaak is uitgesteld. Maar dat is zoiets als niets doen terwijl je weet dat je auto de volgende APK waarschijnlijk niet gaat doorstaan. Je kunt gewoon wachten tot hij uit elkaar valt, hem nu al laten repareren of een nieuwe kopen. En hetzelfde geldt voor je bedrijf en Brexit.

Wie moet hier al rekening mee houden, wat moet je gaan doen en wanneer gaat het in?

Want er is nog niets officieel goedgekeurd door het VK en alle EU lidstaten over zowel hoe we uit elkaar gaan als hoe het er na Brexit uit gaat zien. Dat wat er al lag aan akkoorden is verworpen door dan wel het Britse Lagerhuis, dan wel door de huidige PM, Borris Johnson. Ik zal antwoord geven op die vragen. Wat er ook gebeurd, zaken doen met het Verenigd Koninkrijk zal in de toekomst qua moeilijkheid ergens hangen tussen zaken doen met China of met Duitsland. Dus wel importheffingen, BTW, veel langere douanecontrole, exportvergunningen, minder gunstige belastingregelingen of als je importeert zelf verantwoordelijk zijn voor CE normering.

Wie:

Als je wat dan ook zakelijk doet met het Verenigd Koninkrijk in welke vorm ook, of dat van plan bent te gaan doen in het komende jaar. Een paar voorbeelden uit mijn klanten en kenniskring, een transportbedrijf dat dagelijks goederen vervoerd naar Engeland, een luierbedrijf dat luiers importeert uit Schotland, een uitzendbureau dat Engelse uitzendkrachten in Nederland verhuurt, een vleesbedrijf dat verkoopt naar klanten in het VK of een farmaceutisch bedrijf dat klanten wil gaan werven in Engeland. Al deze bedrijven krijgen met Brexit te maken. Weet jij wie er van gaat profiteren en wie niet?*

Wanneer:

De deadline ligt nu op 31 oktober van dit jaar. Natuurlijk is deze eerder uitgesteld en zou dit in theorie weer kunnen gebeuren. Met Boris Johnson aan het roer ligt er wel meer dan ooit een ramkoers aan de horizon. Het geduld van de Britten raakt op, zowel aan de leave als remain kant.

In het geval van een harde (no deal) Brexit is er een gigantisch zwart gat in wet en regelgeving met het VK waar we allemaal last van gaan krijgen. Bijvoorbeeld een gebrek aan landingsrechten waardoor het vliegverkeer van en naar GB compleet stil komt te liggen tijdelijk. Maar ook al zou er een overgangsregeling komen, dan is er uiteindelijk na verloop van tijd geen vrij verkeer meer. Moet je je in de toekomst nou helemaal niet meer op GB richten? Veel Nederlandse MKB’ers hebben zich expres de laatste tijd niet op die markt meer gericht uit angst of afkeer. Natuurlijk niet, Britten hebben een hoog inkomen en zijn enorm afhankelijk van import van zowel diensten als goederen. Het wordt alleen wat minder simpel dan nu om er zaken mee te gaan of blijven doen. Veel van de acties die je moet ondernemen om bijvoorbeeld een andere status of vrijstelling te krijgen bij de Nederlandse of Britse belastingdienst of douane kosten zo tussen de 90 en 150 dagen. Dus begin er nu mee!

Weet u wat u te doen staat bij de aanstaande Brexit? Zo niet, dan is deze 3-daagse cursus iets voor u!

Klik hier voor meer informatie.

 

Wat:

Wat moet je nu gaan doen? Ten eerste kun je subsidie aanvragen om te inventariseren wat de impact van Brexit gaat zijn op je bedrijf met behulp van een coach of adviseur. En wat voor stappen je kunt doen om de directe impact te verzachten of uitbuiten. De overheid heeft daar subsidie voor die wij namens jouw bedrijf mogen aanvragen. Plus er zijn allerlei hulpmiddelen en informatiebronnen waar je gebruik van kunt maken zodat je een betere beslissing kunt nemen wat betreft je zaken in het VK.

Ten tweede kun je kijken of het zin heeft om uit te wijken of uitbreiden naar andere landen als je nu voor een groot gedeelte afhankelijk bent van klanten of import uit het VK. En welke stappen je moet ondernemen om dat voor elkaar te krijgen. We hebben al een serie bedrijven geholpen met informatie wat de Brexit voor hun bedrijf en met het implementeren van maatregelen als gevolg. Hierdoor is hun concurrentiepositie meteen sterker geworden en hebben ze betere beslissingen kunnen nemen over hun bedrijfsstrategie. Al dit wordt gedekt door subsidie voor je coach.

* Het antwoord is het farmaceutisch bedrijf.

Wil je meer weten wat Brexit specifiek voor jouw bedrijf en sector gaat betekenen en hoe we je daarbij kunnen helpen? Of waarom het antwoord farma was? Neem dan even contact op via onze pagina https://brilliantwork.nl/contact/

Lizanne Jakobs, Oprichter Brilliant Work. Brilliant Work is het bedrijfscoachings en -adviesbureau voor ZZP en MKB op het gebied van bedrijfsgroei, interne bedrijfsvoering en internationalisering. Lizanne heeft 13 jaar in Engeland gewoond, daar meerdere bedrijven opgericht, verkocht en gesloten. Ze is getrouwd met een Engelsman, heeft 2 half Britse kinderen. Ze woont alweer 5 jaar in Nederland en heeft een passie voor het helpen van ondernemers met het vormen van hun ideale bedrijf.

Onze partners