Gepubliceerd op 25 mei 2020

Je data beschermen als ondernemer is een noodzaak

Als je als ondernemer denkt aan horrorsituaties, dan denk je misschien aan wat er zou gebeuren als je belangrijkste klanten allemaal samen zouden stoppen. Of als je bestolen zou worden. Maar denk je ook af en toe aan de gevaren van online bestolen worden? De data die je als ondernemer hebt, heeft ontzettend veel waarde en je wilt als ondernemer heus niet in het nieuws komen omdat je een datalek hebt gehad. Wij geven je graag extra tips om dit ‘online goud’ extra goed te beschermen. 

Hackers azen op data

De lijst met bedrijven die in de afgelopen tijd ten prooi zijn gevallen aan hackers, is ellenlang. Niet alleen grote bedrijven en organisaties zoals de Jeugdzorg, British Airways en Microsoft komen in de problemen, hackers hebben het ook op kleinere bedrijven gemunt. Zo bleek uit een onderzoek van beveiligingsexpert Kaspersky dat juist kleine bedrijven met minder dan 50 werknemers procentueel het meeste kans liepen op een datalek. In 2019 werd immers bij 36% van de kleine bedrijven een datalek geconstateerd. Dus of je als ondernemer een groot of klein bedrijf hebt, de veiligheid van je data is een belangrijke prioriteit. 

Extra stappen zetten om je data te beveiligen

Er zijn verschillende manieren om je data goed te beveiligen. Uiteraard is een goede firewall een must. Ook is het erg belangrijk om geen belangrijke data ‘los’ op devices te bewaren; als iemand bijvoorbeeld zijn of haar laptop verliest, beginnen de problemen. Dan zijn er nog verschillende manieren om je data te beveiligen, zoals tweestapsverificatie. Het is in ieder geval altijd een aanrader om samen te zitten met een IT provider om zo potentiële problemen in het systeem uit te roeien. 

Werken er bovendien vaak medewerkers op locatie? Dan is het gebruiken van een VPN een must. Een VPN zorgt ervoor dat al het dataverkeer wordt beveiligd en geëncrypteerd. Erg belangrijk als medewerkers soms in een koffiebar werken of bijvoorbeeld op werkreis gebruikmaken van de free wifi van een hotel. Niet of slechtbeveiligde wifinetwerken worden immers geprefereerd door hackers. Een VPN kan makkelijk worden geïnstalleerd en worden toegevoegd aan browsers; bijvoorbeeld door de VPN Chrome of Firefox extensie te downloaden. 

Kies voor de veiligheid van jouw bedrijf en de data van jouw klanten. Neem contact op met een IT beveiligingsbedrijf en gebruik een VPN. 

Onze partners