Gepubliceerd op 19 februari 2021

Controle houden over de boekhouding met deze tips

Of je een groot, middelgroot bedrijf hebt of als je zzp’er werkt, weten hoe je bedrijf er voor staat is essentieel. Niet alleen als je cijfers klaar moeten zijn voor aangiftes, uitbreidingen of leningen, nee gewoon elke dag. En die controle houden over je boekhouding is dus makkelijker dan je denkt. Lees hier de tips.

Zorg dat de cijfers altijd kloppen, ook in goede tijden

Je hebt het druk en eerlijk is eerlijk, je werd geen ondernemer omdat je je zo graag met de administratie bezighoudt. Bezig zijn met jouw corebusiness, dat is waar je energie van krijgt en je het liefst doet. En dat die boekhouding moet, dat snap je wel. Maar dat kan ook morgen, toch?

Je bent niet de enige ondernemer of zzp’er die de boekhouding elke dag weer uitstelt. Toch kost dat uitstellen je meer tijd dan nodig is. Want dat het belangrijk is weet je wel, en dat het je stiekem energie kost alleen al door eraan te denken, weet je misschien ook. Tijd dus om juist als alles goed gaat, door te pakken en te zorgen dat je de boekhouding zo organiseert dat het zo min mogelijk tijd en energie kost.

Want als het minder goed gaat…

Ook dan heb je je cijfers nodig. Om te zien hoe ‘slecht’ het gaat. Waar het slecht gaat en te zien wat je eraan kunt doen om het weer naar goed om te draaien. Een eerste stap kan zijn om te zorgen dat al jouw in- en uitgaande facturen in een boekhoudpakket terecht komen. En dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zo is er speciale boekhoudsoftware voor zzp’ers. Geen grote ingewikkelde pakketten of hoge kosten. Maar wel alles waardoor jij je zaakjes op orde krijgt, en belangrijker inzicht krijgt in je bedrijf.

In een tijd waarin het bedrijfsleven onder druk staat is het extra belangrijk zeker te weten dat al je facturen betaald worden. Dat jij jouw openstaande rekeningen goed in beeld hebt en dat je weet wat er nog aan gaat komen. Niet alleen voor de btw-aangifte maar ook om grip te houden. Ook hierbij helpt een goed boekhoudpakket je enorm.

Heb je naast je facturen ook te maken met urenregistratie, voorraadbeheer of misschien vreemde valuta? Let er dan vooraf op of je het pakket misschien kunt uitbreiden.

Een stapje verder: de boekhouding uitbesteden

Hou je gewoon echt niet van de administratie of heb je een aantal zaken die het wat ingewikkelder maken? Denk er dan eens over om je boekhouding door een boekhouder te laten verzorgen. Boekhouders zijn opgeleid om de boekhouding efficiënt en goed te doen en om te weten waar jij nog geld terug kunt halen. Wat wel mag en wat niet, en hoe je je boekhouding het beste in kunt richten. Zo kun jij je richten op meer omzet en/of meer klanten.

Voor je tussen alle boekhouders van Nederland de voor jou beste boekhouder kiest, kun je het beste meerdere offertes vergelijken. Vergelijk er daarbij minimaal drie en maximaal vijf anders zie je door de bomen het bos niet meer. Wil je alle opties op een rijtje en gratis boekhouders vergelijken in jouw regio? Kijk dan eens op boekhouderzzp.com. De onafhankelijke vergelijker voor ondernemers die op zoek zijn naar een goede en betaalbare boekhouder.

Onze partners