Gepubliceerd op 20 november 2020

Corona en online security

Het coronavirus zorgt ervoor dat erg veel mensen tegenwoordig vanuit huis hun werk volbrengen. Dat dit allemaal zo kan is erg fijn. Je kan namelijk op een veilige manier nog steeds het werk doen dat je normaal ook deed. Echter brengt dit ook weer nieuwe risico’s met zich mee. Doordat er nu zo veel mensen gebruik maken van online diensten als bijvoorbeeld Microsoft Teams, worden deze platforms aantrekkelijke doelwitten voor online criminelen. Hoe ga je hier mee om?

Wat willen deze criminelen?

Je vraagt je misschien af wat er precies kan gebeuren als er wordt ingebroken in deze online bestanden en data. In een groot deel van de gevallen zullen zij de data die ze in handen krijgen versleutelen, om vervolgens Bitcoin te vragen in ruil voor het opnieuw vrijgeven van de data. Ook kunnen zij de data stelen of zelfs vernietigen. Natuurlijk wil je dit als bedrijf niet en is het belangrijk dat belangrijke data niet in verkeerde handen terecht komt. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, waarvan hun data erg kostbaar is.

Wat kun je hieraan doen?

Er zijn gelukkig een aantal dingen die je kan doen waardoor het voor cybercriminelen een stuk lastiger wordt om jouw data te verkrijgen. Zo is het belangrijk om gebruik te maken van bijvoorbeeld multi factor authenticatie. Maak naast het standaard e-mail en wachtwoord ook gebruik van bijvoorbeeld gezichtsherkenning. Zo wordt er gebruik gemaakt van een extra stap en wordt het voor cybercriminelen haast onmogelijk om nog in te breken. Stel dit in voor alle gebruikers van het systeem.

Maak je gebruik van bijvoorbeeld Windows 10 en werk je hiermee in de Cloud? Cloud security is belangrijk, maar het is ook belangrijk om jouw systeem goed te beveiligen. Er zijn verschillende beveiligings-features die erbij helpen om jouw systeem veilig te houden. Maak bijvoorbeeld gebruik van tamper protection, wat cybercriminelen tegen zal houden bij bijvoorbeeld het uitschakelen van antivirusprogramma’s. Zo ben je dus al snel een stuk veiliger.

Schakel extra hulp in

Als je zelf niet erg thuis bent in het straatje van online security, kun je er ook voor kiezen om contact op te nemen met een bedrijf die dit voor je kan regelen. Wil je jouw organisatie beveiligen op een goede en betrouwbare manier? Ga dan op zoek naar een bedrijf die hier gespecialiseerd in is, om zo jouw data te beschermen tegen eventuele aanvallen en/of lekken. Je wil natuurlijk jouw data zo veilig mogelijk houden, en daar heb je soms wat extra handen bij nodig.

Onze partners