Gepubliceerd op 11 juni 2021

4 redenen waarom developers inhuren en remote werken hand in hand gaan

In de huidige samenleving hebben we vrijwel allemaal kennisgemaakt met het fenomeen thuiswerken. Waar de meeste mensen voor de coronacrisis gewoon op kantoor werkten, is thuiswerken sinds maart 2020 het ‘nieuwe normaal’. Toegegeven is deze manier van werken lang niet voor alle bedrijven werkbaar. Daarentegen zijn er ook bedrijven die juist goed gedijen bij het op afstand of vanuit huis werken. Gewoonweg omdat het niet nodig is om met al het personeel vanuit één locatie te werken of dat het zelfs de voorkeur heeft in verband met een gebrek aan ruimte op kantoor. Een branche waarin thuiswerken en remote werken perfect past, is die van software developers en webdesigners. Nog niet overtuigd? Lees snel verder voor de 4 redenen die jou vertellen waarom developers inhuren en remote werken hand in hand gaan.

Wat is remote werken?

Allereerst is het handig om even toe te lichten wat er precies wordt verstaan onder ‘remote werken’. De letterlijke vertaling van ‘remote working’ is ‘werken op afstand’. Je kan dus vanuit huis werken, maar ook vanaf een locatie in het buitenland. Deze ontwikkeling en groeiende behoefte naar developers die remote werken gaat natuurlijk hand in hand met de digitalisering van de samenleving. Met een goede internetverbinding en een werkende laptop of computer komen developers vanaf hun eigen locatie al een heel eind. Al met al past ‘remote working’ perfect in dit digitale tijdperk en brengt het diverse voordelen met zich mee.

Meer flexibiliteit

Remote werken brengt in de eerste plaats natuurlijk veel flexibiliteit met zich mee. De vrijheid om je eigen werktijden te kunnen bepalen wordt door velen als erg bevrijdend ervaren. Deze mate van flexibiliteit zorgt er ook voor dat je aan de slag kunt op momenten dat het jou uitkomt. Dit leidt tot een verminderd gevoel van stress en haast, maar geeft developers ook de kans om zelf te bepalen hoe de relatie tussen werk en privé eruit zal komen te zien. Vaak staan de werkzaamheden van de developer los van de dagelijks overleg, waardoor beide partijen hierin flexibel te werk kunnen gaan. Ook voor het bedrijf dat de developer inhuurt is flexibiliteit natuurlijk een groot voordeel. De developer kan worden ingezet op de specifieke momenten dat het bedrijf hier behoefte aan heeft.

Meer productiviteit

Doordat remote developers de ruimte krijgen om zelf invulling te geven aan een werkweek, neemt de productiviteit toe. Deze productiviteit ontstaat voornamelijk doordat remote workers zelf kunnen bepalen wanneer het tijd is voor een pauze. Sommige mensen functioneren bijvoorbeeld beter in de avond, terwijl andere mensen juist in de ochtend meer werk gedaan krijgen. Velen zeggen dat het nemen van pauzes op het moment dat de focus is verdwenen de productiviteit juist ten goede zal komen. De vrijheid om dit zelf te kunnen bepalen zal naast een hogere productiviteit ook leiden tot meer werkgeluk.

Geen lange reizen naar kantoor

Dit argument is een fijne bijkomstigheid voor zowel de werkgever als de developer. Doordat er vanaf een andere locatie kan worden gewerkt, worden reiskosten bespaard. Daarnaast heeft het verminderen van reizen met de trein en de auto een positief effect op het milieu en is de kans op vertragingen kleiner, wat leidt tot minder haast en irritaties.

Meer aanbod op de arbeidsmarkt

Ben je als werkgever op zoek naar een getalenteerde developer die goed past bij de cultuur binnen jouw bedrijf? Het inhuren van remote developers verbreedt letterlijk en figuurlijk de mogelijkheden. Door verder te kijken dan bijvoorbeeld de randstad of de landsgrenzen, wordt het aanbod op de arbeidsmarkt een stuk groter. Zo is het makkelijker om een developer te vinden die voldoet aan jouw specifieke wensen, zoals een ervaren front end developer inhuren voor een uitdagend project of een app ontwikkelaar die zich heeft gespecialiseerd in een specifiek besturingssysteem.

Dit is een voordeel dat niet alleen geldt voor de werkgevers, maar juist ook voor de developers zelf. Zo is het als ‘remote worker’ bijvoorbeeld makkelijker om vanuit een buitenlandse locatie een klant in Nederland van dienst te kunnen zijn. Dit maakt het remote werken in combinatie met een lange periode in het buitenland voor veel developers een aantrekkelijke keuze.

Werken met remote developers

Er zijn ook enkele zaken waar je mee uit moet kijken als het gaat om remote werken in het algemeen. Waar de balans tussen privé en zakelijk kan worden gezien als een voordeel, kan het ook als nadelig worden ervaren. De grenzen kunnen namelijk makkelijk vervagen, waardoor werktijden langer worden en hier opnieuw irritaties mee gepaard gaan. Daarnaast is het belangrijk dat alle betrokken partijen elkaar vertrouwen. Daarom is het goed dat de betrokken partijen van tevoren goed naar elkaar uitspreken welke verwachtingen zij hebben om zo voor een goede samenwerking te zorgen.

Onze partners