Wie dicht de loonkloof tussen man en vrouw?

9 september 2019 16:40

Wie dicht de loonkloof tussen man en vrouw?

Goeie vraag. Uit de praktijk blijkt nog altijd dat bij eenzelfde functie de vrouw minder betaald krijgt dan haar mannelijke collega. Wie gaat daar iets aan doen? Soms neemt een bedrijf zelf het initiatief. Heel soms.

Twee mensen onderweg naar kantoor. Eén is man, de ander is vrouw. Zij een okergele vrouwen laptoptas over de schouder, hij een leren exemplaar in de hand. Verder nauwelijks verschil. Beiden dragen een pak.

Zo te zien geen vuiltje aan de lucht. Totdat je beider salarisstroken onder de loep zou nemen. Nu is dat een heikel punt, want wie vertelt wat hij of zij verdient aan een ander. Maar toch; het feit is daar. Het is onzichtbaar dat ze voor hetzelfde werk een verschillend salaris krijgen.

125 vrouwen krijgen salarisverhoging

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verdienen mannen in het bedrijfsleven 7 procent meer dan vrouwen. Bij de overheid is dat 5 procent. Niemand praat over zijn salaris en de stroken worden je veelal online toegezonden, die heb je niet in je laptoptas zitten. Openheid over het salaris is de nieuwe trend. In Amerika vooral (Silicon Valley), maar in ons land is het praten over van het bedrag dat je van je werkgever maandelijks op je rekening gestort krijgt, nog altijd not done.

De vraag rijst: Wie gaat er iets aan die ongelijkheid doen? Het antwoord: pensioenuitvoerder APG! Mei van dit jaar verscheen er een artikel met de mededeling dat dit bedrijf 125 vrouwen salarisverhoging gaf, om de loonkloof te dichten.

Mooi initiatief: HR-manager ging het uitzoeken

Het bedrijf had een eigen onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat vrouwen gemiddeld 2,2 procent minder beloond werden dan mannen. En dat wilden ze rechttrekken. Hoe het zover kwam? Mensen vroegen het zich gewoon af en toen nam HR-directeur Marloes Sengers het initiatief om dat uit te zoeken. Conclusie: er bleek inderdaad een verschil dat uitkwam op gemiddeld 2,2 procent. En dat werd aangepast.

Opvallend is misschien wel dat dit pas het tweede bedrijf is dat deze stap zet. Eerder nam softwarespecialist Salesforce het initiatief om een loonkloof tussen mannen en vrouwen weg te werken.

Dit is een vorm van goed voorbeeldgedrag

Volgens Jaap van Muijen, hoogleraar arbeidspsychologie aan Neyenrode, is dit een heel goed stap. Hij vertelt aan RTL Z dat hij geen bedrijf kent dat dit uit zichzelf doet. “Heel goed dat grote werkgevers voorbeeldgedrag laten zien”.

Detail: de hoogleraar laat direct vallen dat de loonkloof al ontstaat tijden salarisonderhandelingen. Vrouwen zouden minder lef hebben bij die onderhandelingen. Blijft ook overeind dat die verschillen natuurlijk al gecreëerd worden door HR-managers, zo schrijft De Ondernemer.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.