Gepubliceerd op 11 september 2019

Ondernemen in de landbouw

Het runnen van een landbouwbedrijf is geen gemakkelijke opgave. Net als bij iedere onderneming komt er heel wat bij kijken. Voor een landbouwbedrijf zijn er behoorlijk wat investeringen nodig. Niet alleen in de beginfase maar ook in latere fases. We vertellen in dit artikel wat meer over ondernemen in de landbouw.

Een nieuw bedrijf starten of overnemen?

Zoals bij iedere onderneming is het mogelijk om te ondernemen in een bedrijf door deze zelf te starten of over te nemen. In de landbouw ligt dit echter wat anders. In de tuinbouwsector komt het nog wel voor dat er nieuwe bedrijven worden opgestart, maar in de landbouw zelf gaat het voornamelijk om overnames. Dit heeft voornamelijk te maken met de omvang van de bedrijfsstructuur en regelgeving. Wanneer je als bedrijf bent geregistreerd bij de overheid krijg je een exploitatienummer. Ditzelfde nummer is belangrijk zodat dat je later een borgstellingskrediet kan krijgen.

Verkrijgen van borgstellingskrediet voor landbouw

Om de zogenaamde borgstellingskrediet te verkrijgen moet je onderneming aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Het bedrijf is een landbouwonderneming.
  • Het grootste gedeelte van de omzet wordt uit de landbouw gehaald.
  • Het bedrijf is gevestigd in Nederland evenals de bedrijfsactiviteiten die eruit voortvloeien vinden voor een gedeelte in Nederland plaats.

Daarbij zijn er twee leningen die kunnen worden versterkt. Dit is BL lening met een maximum leenbedrag van 1,2 miljoen en de BL Plus lening welke een maximale lening heeft van 2,5 miljoen euro. Er kan vaker gebruik worden gemaakt van de lening totdat je aan het maximum leenbedrag zit.

Het hoogseizoen

Wanneer de onderneming eenmaal loopt en er de eerste winst wordt uitgehaald is het belangrijk dat ook de interne processen verbeterd worden. Vooral in de landbouw is dit punt waar veel geld op bespaard kan worden. Denk hierbij het sneller vervoeren van de producten. Vooral in het hoogseizoen is dit een manier om behoorlijk wat kosten te besparen en tegelijkertijd ook een grote omzet te draaien. Dan is het belangrijk dat al het werk op het juiste moment af is. Hierdoor moet er ook vaak in korte tijd een enorme hoeveelheid worden vervoerd. Automatisering met behulp van transportbanden van Van Trier Transportbanden kan hier al aan bijdragen. Zo zijn mobiele transportbanden flexibel inzetbaar zodat de machines op de juiste plaats zijn en de producten zo snel mogelijk kunnen worden vervoerd.