Gepubliceerd op 19 augustus 2020

Hoe ontstaan problemen met de boekhouding bij ondernemers?

Veel kleinere ondernemers zien het correct bijhouden van hun boekhouding als een enorme uitdaging. Hierbij spelen diverse factoren een rol. Als we kijken naar de oorzaak hoe problemen met de boekhouding bij ondernemers ontstaan, lijkt het erop dat er meerdere oorzaken hiervoor aan te wijzen zijn. Schijn bedriegt in dit geval. Er ligt in de meeste gevallen slechts één oorzaak ten grondslag aan de meest voorkomende boekhoudproblemen bij ondernemers.

Gebrek aan tijd om de boekhouding te doen

Het bijhouden van de financiële administratie wordt door veel ondernemers (en dan met name de personen die in het MKB of als ZZP’er actief zijn) gezien als noodzakelijke activiteit. Het komt regelmatig voor dat het bijhouden van de boekhouding niet de juiste prioriteit krijgt en snel aan de kant wordt geschoven. In de praktijk gebeurt het dan ook regelmatig dat de boekhouding even “snel tussendoor” wordt uitgevoerd met een grotere kans op fouten die letterlijk kostbare gevolgen kunnen hebben!

Het missen van overzicht in de groeiende stapel papierwerk is een probleem wat vaak voorkomt. Op een bureau dat meer lijkt op een papierbak, zal het overzicht snel verloren gaan en is het bijna niet te voorkomen dat er fouten sluipen in de administratie. Op het moment dat er belastingaangifte moet worden gedaan, ontbreekt er iets, zeker als de boekhouding niet digitaal wordt bijgehouden.

Gebrek aan kennis om de boekhouding op de juiste manier uit te voeren

Ook het gebrek aan kennis om de boekhouding op de juiste manier uit te voeren, is een belangrijke oorzaak van problemen met de boekhouding bij ondernemers. Veel ondernemers zijn gespecialiseerd in hun specifieke vakgebied en ervaren de financiële kant van het ondernemerschap als groot struikelblok. Door gebrek aan kennis over opbrengsten- en kostenposten ontstaat er een grotere kans op boekhoud technische problemen.

De veranderende fiscale regels bieden ruimte voor fouten

De belastingtechnische regels zijn sterk aan verandering onderhevig en lijken er ieder jaar weer anders uit te zien. Dit is voor de gemiddelde ondernemer niet bij te houden. Het voldoen aan deze regels wordt hierdoor al helemaal een uitdaging. De veranderende fiscale regels bieden dan ook veel ruimte voor boekhoud technische fouten bij ondernemers wat dan ook regelmatig gebeurt.

Boekhouding sluit niet meer aan op de groei van het bedrijf

Vrijwel iedere ondernemer heeft als doelstelling om te groeien met zijn of haar bedrijf. Veel ambitieuze ondernemers slagen hier ook daadwerkelijk in. In veel gevallen kan de boekhouding hierdoor “verouderen” en niet meer aansluiten bij het bedrijf zelf. Er is geen toekomstgerichte keuze gemaakt bij het kiezen van een boekhoudprogramma.

Belangrijkste oorzaak van boekhoudkundige problemen bij ondernemers

De belangrijkste oorzaak van boekhoudkundige problemen bij ondernemers ligt dieper dan de oorzaken die hierboven beschreven zijn. Veel ondernemers hebben de keuze gemaakt voor een boekhoudpakket wat niet past bij het bedrijf. Zelf boekhouden behoort absoluut tot de mogelijkheden voor ondernemers mits het boekhoudprogramma bij deze persoon en diens past. Onduidelijkheid op financieel- en boekhoud technisch vlak is dé nachtmerrie van een ondernemer. De basis om dit te voorkomen is een goed en volledig overzicht van de boekhoudprogramma’s waarvan gebruik kan worden gemaakt. Dit overzicht is te vinden op de website van zelf boekhouden. Op basis hiervan kan immers een echt overwogen keuze worden gemaakt voor een geschikt boekhoudprogramma. Dit is immers dé een oorzaak die ten grondslag ligt aan de meest voorkomende boekhoudproblemen bij ondernemers.

Onze partners