Gepubliceerd op 28 november 2019

Factoring biedt het MKB doorgroeimogelijkheden

Waar is een ondernemer naar op zoek, naast klanten en omzet? Juist: naar cashflow. Simpelweg omdat een ondernemer altijd verder wil. Op weg naar nóg meer klanten, omzet en uiteindelijk groei. Maar het creëren van meer cashflow werd de laatste jaren behoorlijk lastig. Banken trokken zich terug. Daardoor kon het MKB steeds moeilijker aan financiering te komen.

Ronald van der Starre, CEO bij Svea Finans, zegt: “We kunnen het ons vanuit economisch-maatschappelijk perspectief absoluut niet permitteren om het MKB op achterstand te zetten. Daarom introduceerden wij in 2002 American factoring in de Nederlandse markt.”

Ronald legt uit dat er twee typen factoring zijn, namelijk traditionele factoring en American factoring. “Bij traditionele factoring neemt de factormaatschappij een factuur voor ongeveer 80% over. Svea hanteert de tweede vorm: de eigenaar van de facturen draagt deze voor 100% over aan de factoraar. Wij nemen dus het volledige risico op ons.”

Waar banken de deuren sluiten, zet Svea die juist open. “Bij ons staat namelijk de kredietwaardigheid van de debiteur (de klant van de klant) voorop. Daarnaast doen we een korte screening van de klant zelf en kijken we naar hem als mens. Wie is de persoon achter de zaak? Vaak brengen we dit dezelfde dag nog in beeld. Gaat het bovendien om b2b facturen voor afgeronde transacties? Dan gaan we binnen 1 à 2 dagen van start en krijgt de ondernemer zijn facturen binnen 24 uur uitbetaald. Zo creëert hij nuttige cashflow én kan hij verder groeien.”

Ontzorging

Factoring biedt naast de financiële middelen een stuk ontzorging van MKB’ers, wat de mogelijkheid geeft om de focus volledig te leggen op de groei van een onderneming. Ronald: “Wij nemen het debiteurenbeheer van onze klant over, waarbij het onderhouden van een goede relatie met de debiteur voorop staat. Ontstaat er onverhoopt toch een discussie om een factuur? Of wil de debiteur niet betalen? Dan nemen wij altijd eerst contact op met de klant, zodat hij nog een poging kan wagen om het probleem op te lossen, vanwege het commerciële belang. Mocht een debiteur onverwacht failliet gaan, dan zijn klanten voor 100% verzekerd en nemen wij het risico op ons. Aangezien de ondernemer binnen 24 uur zijn geld krijgt, heeft hij daar dan geen omkijken meer naar.”

Focus op het MKB       

Svea focust zich voornamelijk op factoring voor MKB’ers. Het verstrekken van krediet doet zij zowel aan starters die cashflow nodig hebben om nog sneller op te trekken als aan ervaren ondernemers met een goed bedrijfsconcept. Daarnaast doet Svea zaken met ZZP’ers. Volgens Ronald staat één kenmerk eigenlijk altijd centraal bij hun klanten: “Ondernemers moeten groei nastreven en altijd oplossingen weten te vinden. We doen graag zaken met ondernemers die het credo ‘ik moet verder’ uitdragen.”

Praten in de taal van de ondernemer

De consultants bij Svea moeten dus ook een zeker gevoel met ondernemerschap en ondernemen hebben. Ronald beaamt dit. “Wij focussen ons bij de cultuur van ons bedrijf op een zakelijke insteek. De mensen die bij ons werken, weten uit ervaring welke gedachten en belangen ondernemers hebben.  Zij kennen dus het klappen van de zweep en praten in de taal van de ondernemer. Daarom hebben wij in tegenstelling tot banken korte lijntjes en denken wij met ondernemers mee. Dat hebben zij door! Een reden waarom ondernemers steeds meer interesse in ons krijgen en wij steeds meer aanvragen binnenkrijgen. Dat is een goede zaak: zo blijft het MKB doorgroeien met factoring.”