Gepubliceerd op 29 juli 2020

Beste remedie tegen werkstress: de natuur in

Het zal niemand vreemd in de oren klinken dat het na een volle werkweek belangrijk is om in het weekend de rust te pakken. Dat wil niet zeggen dat je het hele weekend op de bank moet gaan liggen. In tegendeel zelfs. Actieve rust is de beste remedie. Dat klinkt tegenstrijdig, maar werkt echt. En dan vooral in de natuur, dat is nog het meest gezond.

Daarnaast blijkt de verandering van omgeving mensen goed te doen. Als we dan alles bij elkaar optellen lijkt een weekendje weg richting bossen of strand de remedie. Maar neem dan wel die wandelschoenen, hardloopschoenen of fiets mee.

Weekendtas en luiertas inpakken en wegwezen

Natuurlijk is het even een dingetje als je jonge kinderen hebt dat je behalve die weekendtas ook nog die luiertas moet inpakken, maar het is de moeite waard want over het algemeen begint daar de ontspanning al. Je kunt je verheugen op een weekend waarin niet wordt gestofzuigd, geen was wordt gedraaid en niemand komt er op visite. Je gaat lekker de natuur in.

Volgens de organisatie Intogreen blijkt uit onderzoek dat de natuur helpt om gezonder te blijven. Dit wordt het ‘positieve natuureffect’ genoemd. Dat betekent dat waar je ook maar naartoe gaat in zo’n weekend, je de natuur niet uit de weg moet gaan. Een stedentrip is hip en leuk, maar of je er echt van tot rust komt is maar de vraag.

Natuurervaringen hebben een positieve invloed

Wandelen door bos en over het strand lijken het in dit geval beter te doen. Studies (onder andere die van het European Centre for Environment and Human Health van de Exeter University) tonen aan dat de stad zo’n onnatuurlijke omgeving voor ons is, dat de geest constant verward en hyperalert is. Dat maakt dat we gestrest raken. De natuur daarentegen, onze natuurlijke habitat, kalmeert ons brein direct. Need we say more.

Staatsbosbeheer laat weten dat natuurervaring een positieve invloed heeft op de manier waarop onze hersenen informatie verwerken. Alleen al in de natuur zijn, heeft aantoonbare gunstige effecten op het herstel bij stress en ziekte.

Je zou wel gek zijn als je hier geen gehoor aan geeft. Dus pak die travelbag en ga er in het weekend op uit. Kies voor een fijn huisje in de natuur, ga kamperen, huur een appartementje aan het strand. Frisse lucht, een groene omgeving en een beetje bewegen doen wonderen.

Onze partners