Gepubliceerd op 12 november 2018

Zet je zakenrelaties in het zonnetje met deze 5 originele kerstgeschenken

Iedere ondernemer weet dat het opbouwen en onderhouden van goede zakenrelaties belangrijk is voor je bedrijf. Met een goed gekozen relatiegeschenk versterk je de band met je klant of zakenpartner én onderstreep je de boodschap die je met je bedrijf wilt uitdragen. En kerst is dan natuurlijk een uitgelezen moment om je zakenrelaties in het zonnetje te zetten met een origineel geschenk. Een geschenk dat verrast, indruk maakt en bijdraagt aan je naamsbekendheid. Inspiratie nodig? Wij geven alvast 5 tips.

1. Wijn geschenkset

Met kerst wordt traditioneel vaak wijn cadeau gedaan. Een geschenk dat in de meeste gevallen wel in goede aarde valt. Toch zal jouw fles wijn niet snel meer opvallen tussen alle andere flessen. Bij veel bedrijven worden dit soort relatiegeschenken vaak ook verloot onder het personeel waardoor het de persoonlijke waarde verliest. Pak het daarom eens anders aan met een gegraveerde wijnkoeler, een luxe kurkentrekker of andere wijnaccessoires. Maak je wijnset compleet met bedrukte wijnglazen zodat je zakenrelaties bij ieder glas wijn aan jou en je bedrijf denken. Of proost samen met hen op de mooie plannen voor het nieuwe jaar.

2. Luxe verzorgingsgeschenken

Het einde van het jaar is niet alleen een feestelijke periode, het is in veel branches ook een hele drukke en hectische periode. Een luxe verzorgingsgeschenk is daarom een goede manier om je personeel of relaties te bedanken voor hun inzet en vertrouwen het afgelopen jaar. En niet alleen vrouwen vinden het leuk om in de watten gelegd te worden, ook veel mannen kunnen een luxe verzorgingsset vaak wel waarderen. Denk bijvoorbeeld aan set met fris geurende douche- of badproducten, een zachte handdoek en een stoere toilettas.

3. Een persoonlijk geschenk

Wil je echt punten scoren? Ga dan voor kerstgeschenken met een unieke persoonlijke touch. Laat bijvoorbeeld de naam van je klant of zakenrelatie op het product drukken of geef je geschenk een persoonlijke boodschap mee. Maak bijvoorbeeld een verwijzing naar een succesvol project, een grote klus of de ambities voor het komende jaar. Het hoeven bovendien niet altijd hele dure geschenken te zijn. Een persoonlijke koffiemok, snoeppot of keukenschort is een origineel cadeau dat zeker in de smaak zal vallen. Bovendien zijn dit geschenken die vaak gebruikt zullen worden en er dus voor zorgen dat je relaties nog vaak aan je zullen denken.

4. Een duurzaam kerstgeschenk

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor veel ondernemers belangrijk. Een goede reden om dit jaar een duurzaam relatiegeschenk te geven. Groene geschenken die gemaakt zijn van gerecycled materiaal, klimaatneutraal geproduceerd zijn of gebruik maken van de kracht van de natuur. Met een duurzaam kerstgeschenk draag je de duurzame en milieubewuste normen en waarden uit die voor jouw bedrijf belangrijk zijn. Leuke voorbeelden zijn houten balpennen, een powerbank op zonne-energie of een trendy drinkfles.

5. Verwarmende kerstgeschenken

Tijdens de kerstperiode kan het behoorlijk koud zijn. Ook maken veel mensen zich op om met wintersportvakantie te gaan. Een goed moment voor een (hart)verwarmend relatiegeschenk. Geef die gewaarde klant of die sportieve zakenrelatie bijvoorbeeld een warm fleecevest, touchscreen handschoenen of een thermosbeker voor onderweg. Om wat gezelligheid te creëren tijdens de donkere dagen voor kerst, kun je ook denken aan een authentiek gezelschapsspel, (geur)kaarsen of een gepersonaliseerde kaasplank. Wanneer een zakenrelatie een warm gevoel overhoudt aan jouw relatiegeschenk, dan zal dat zeker positief afstralen op jou en je bedrijf.

Een origineel relatiegeschenk tijdens de feestdagen hoeft dus lang niet altijd duur of ingewikkeld te zijn. Belangrijk is wel dat het past bij je bedrijf en bij de persoon aan wie je het geschenk geeft. Een zwangere vrouw geef je bijvoorbeeld niet zo snel een wijnset, maar misschien wel een verzorgingspakket. En als je weet dat die ene zakenrelatie dol is op de nieuwste gadgets, ga dan voor toffe multimedia-accessoires. Ook kun je gerust een kwinkslag maken of humor gebruiken. Is het bureau van die ene collega altijd een grote chaos, dan is een multifunctionele bureau-organizer een nuttig cadeau met een knipoog. Door je relatiegeschenken op die manier aan te passen aan de ontvanger, versterk je de band met je zakenrelaties en zorg je voor een gunfactor. Iets wat je later bij je bedrijfsvoering goed van pas kan komen.