Gepubliceerd op 23 april 2020

Van 100% offline naar 100% online

Wat doe je als de webshop, gestart als bijproject, succesvoller blijkt dan de ‘offline’ tak van je bedrijf? Een bedrijf in zand en bodem ging binnen 3 jaar van offline naar volledig online!

“Er was niet eens een website!”

We gaan een paar jaar terug in de tijd. Het is mei 2012 en Melissa werkt bij het Erasmus MC Ziekenhuis in Rotterdam. Haar vader is al sinds 1985 ondernemer en bij Melissa begint het ook steeds meer te kriebelen. “Ik dacht er al een tijd over om voor mezelf te beginnen. Mijn vader vroeg me of ik iets samen met hem wilde doen,” vertelt ze. “Ik stelde een webwinkel in zand voor. Op dat moment had Buyens Zandhandel nog niet eens een website, kun je nagaan! Het idee was dus voor ons behoorlijk vernieuwend.”

Nog nooit een webshop gebouwd

Toch was haar vader ook enthousiast. “Ik had op dat moment nog nooit een website gebouwd,” lacht Melissa. “Ik had geen idee waar ik moest beginnen. Dus pluisde ik nachtenlang het internet uit. En het lukte! Binnen drie maanden was Zandcompleet.nl klaar.” Toen de webshop online ging, was Melissa toevallig op vakantie. “iDeal was nog niet eens gekoppeld en de eerste bestelling kwam al binnen”, herinnert ze zich nog goed. “Mijn vader belde in paniek op, wat moesten we nu?”

De webshop blijkt al snel een groot succes. Na een half jaar zegt Melissa haar baan op om zich volledig op de online marketing en automatisering van Zandcompleet te focussen. In 2015 volgt de beslissing om voor de volle 100% online te gaan werken. “Op dat moment bestond 80-90% van onze omzet uit leveringen aan particulieren, verspreid over heel Nederland. Dus namen we afscheid van de loswal voor schepen. Die keuze voelde heel logisch en natuurlijk aan,” vertelt Melissa.

Betrouwbaar leveren

Het leveren aan particulieren bleek overigens nog niet zo makkelijk te organiseren. “Het duurde wel een paar jaar tot het proces stabiel en betrouwbaar was,” blikt Melissa terug. “Onze ‘pakketjes’ beginnen vanaf 1500 kilo. Die kun je niet zomaar met PostNL of DHL versturen. Laat staan een volledige paardenbodem. Inmiddels werken we met 200 betrouwbare partners voor losgestort materiaal. En met twee transporteurs plus acht afvulstations voor onze ‘big bags’.”

Dat het bedrijf volledig online werkt, blijkt tijdens de Corona-crisis een uitkomst. “We merkten direct een groei in bestellingen, grotendeels omdat we volledig online werken en gewoon kunnen blijven leveren,” weet Melissa. “Onze chauffeurs werken altijd alleen. En de mensen bij onze afvulstations kunnen goed individueel hun werk doen en afstand houden. Daardoor kunnen we ook in lastige tijden het gros van ons assortiment gewoon de volgende dag leveren.”

Een Belgische website

Of ze de ‘offline’ manier van werken nog wel eens missen? “Nee hoor,” lacht Melissa. “We combineren ons online werk natuurlijk met veel vakinhoudelijke kennis en ervaring. Mijn vader stond altijd met zijn voeten in het zand, hij weet er alles van. We hebben nog steeds veel contact met klanten.”

En we zitten niet stil. “We hebben begin dit jaar een Belgische website gelanceerd: Zandcompleet.be,” vertelt Melissa trots. “Ook breiden we ons assortiment steeds verder uit. Zo hebben we recent cacaodoppen toegevoegd en artikelen voor groendaken. En verder bouwen we natuurlijk iedere dag aan de technische mogelijkheden van onze webshop. Dat kan ik gelukkig grotendeels zelf.”

Zandcompleet

Groeneweg 62
4759BB Noordhoek
Tel: 0168-404431                             
Email: info@zandcompleet.nl
www.zandcompleet.nl