Gepubliceerd op 3 oktober 2017

“Werkgevers laten geld liggen”

U heeft het vast weleens meegemaakt. Een van uw medewerkers is in privétijd betrokken geraakt bij een verkeersongeval waarbij letsel is opgelopen. Als gevolg van dit letsel is deze medewerker voor langere tijd uit de roulatie en moet zich ziek melden. Allereerst heel vervelend voor uw medewerker, maar ook u als werkgever kunt hierdoor schade oplopen. Schade die u voor een groot deel terug kunt vorderen.

werkgever loonschade letsel medewerkerEen voorbeeld: Frans, een van uw productiemedewerkers is met zijn fiets aangereden door een automobilist, die geen voorrang heeft verleend. Frans loopt bij dit ongeval dusdanig letsel op dat hij met een ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht. Daar worden meerdere (ernstige) breuken en flinke schaafwonden geconstateerd. Frans verblijft een aantal dagen in het ziekenhuis en moet daarna een periode revalideren.

Het is verstandig om Frans in deze situatie te ontzorgen, door een belangenbehartiger (letselschade expert) in de arm te nemen, die zijn persoonlijke schade gaat vorderen. Naast het bijstaan van Frans, mogelijk met inschakeling van medische-, arbeidsdeskundige- en herstelexpertise, kunnen onze experts ook de schade vorderen die u als werkgever in deze situatie oploopt.

Loonschade werkgever
Salaris – Frans heeft een bruto maandsalaris van € 2.500,-, netto € 1.750,- Vervanging – Tijdens de periode dat Frans niet kan werken moet een uitzendkracht ingeschakeld worden om zijn werkzaamheden over te nemen. Arboarts – Frans heeft drie keer een bezoek gebracht aan de arboarts. Re-integratie – Frans is als gevolg van zijn ernstige letsel niet meer in staat om het productiewerk uit te voeren. Zijn werkgever heeft hem een functie op kantoor aangeboden. Dit betekent wel dat de werkgever een aantal aanpassingen en voorzieningen op de nieuwe werkplek heeft moeten aanbrengen.

Berekening
Netto doorbetaald loon: 6 maanden x € 1.750,- » € 10.500,- Kosten vervangende arbeidskracht: 6 maanden x € 2.150,- » € 12.900,- (niet vorderbaar) Bezoeken arboarts: 3x € 120,- » € 360,- Re-integratiekosten/aanpassing werkplek: » € 1.635,- Werkzaamheden HR-afdeling: 3 uur x € 85,- » € 255,- Totaal (vorderbare) kosten: € 12.750,-

Opmerkingen:
In dit voorbeeld is de werkgever ‘eigenrisicodrager’ als het gaat om het doorbetalen van het loon. Het kan zijn dat de werkgever de loondoorbetalingsverplichting heeft verzekerd. In dat geval zal er sprake zijn van een (hoog) eigen risico. Ook dit eigen risico is te vorderen op de aansprakelijke partij. Zowel de werkgeverslasten als de kosten voor een vervangende arbeidskracht vallen niet onder het vorderingsrecht.

Vergeten geld
Wanneer u de gemaakte kosten van € 12.750,- niet zou terugvorderen laat u dat geld letterlijk liggen. We noemen dit ook wel het ‘vergeten geld’. Uiteraard meer dan zonde om hier niks mee te doen. We helpen u graag om deze vordering, namens u, in te stellen! Neemt u hiervoor contact op met Stefan van der Leun (svanderleun@letselschade.com).

Letselschade.com, hét letselschade expertisebureau dat de belangen behartigt van u en/of uw werknemer bij onder andere: • loonschade • verkeersongeval • gebrekkig product • letsel toegebracht door dieren • nalatigheid door lokale of landelijke overheid «

Stefan van der Leun
De Wederik 8 3355 SK Papendrecht
Telefoon 078 – 644 34 40
E-mail info@letselschade.com
www.letselschade.com