Gepubliceerd op 3 juli 2017

“We zijn geen weldoeners maar ondernemen wel met ons hart”

GraphicSign in Velserbroek is specialist op het gebied van graveren, beletteren, frezen, lasermarkeren en snijden in alle denkbare materialen. Maar wie verder kijkt ziet nog een heel ander specialisme: op het gebied van sociaal ondernemerschap. Bij GraphicSign werken in totaal 15 medewerkers, waarvan 4 met een beperking en zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt.

In het verleden besteedde GraphicSign al werk uit aan sociale werkvoorzieningen en er waren al eerder mensen gedetacheerd bij GraphicSign. Maar sinds een jaar of vier bieden de Velserbroekse ondernemers Just Ritskes en Erik Swier vaste werkplekken en op deze manier worden deze medewerkers ook helemaal onderdeel van het team. En dat betaalt zich uit.

Positieve vibe
Just: “Van belang is dat je ‘reguliere’ werknemers er open voor staan, we vragen van hen best wat qua begeleiding, helemaal aan het begin. Maar uiteindelijk pakt het ook voor hen positief uit: Deze 4 collega’s komen elke dag met een grote glimlach naar hun werk, omdat ze, zoals ze zelf zeggen, hier gewoon zichzelf kunnen zijn. Ze nemen de ‘makkelijke’ klusjes uit handen én zorgen voor orde en netheid. Geloof me, een medewerker met autistische trekjes verantwoordelijk maken voor de orde en netheid in het magazijn is een gouden tip die ik iedereen bij deze geef.Als door jouw begeleiding iemand lekkerder in z’n vel zit dan daarvoor, is dat aan jou te danken. Dat brengt een soort positieve vibe op de werkvloer die uniek is.”“Maar waardoor het bij ons echt werkt is denk ik simpel: Iedereen werkt naar zijn kracht en iedereen is gelijk. Niemand wordt anders behandeld. Ook als er zaken misgaan, of je nou wel of geen beperking hebt, dan krijg je te horen dat het niet goed is. Hetzelfde geldt voor complimenten, die krijgt iedereen die z’n werk goed doet.”

Ondernemen met je hart
Wat GraphicSign echt bijzonder maakt? Het feit dat GraphicSign dit niet bijzonder vindt. Just: “Ik denk dat veel ondernemers in hun bedrijf wel werk hebben dat nu door krachten wordt gedaan die daar in principe te duur voor zijn. Bij ons op de werkvloer is er veel repeterend productiewerk, maar ook werkzaamheden in de postkamer en in het magazijn zijn perfect. We vergeten niet onze winst, we zijn geen weldoeners, maar ondernemen wel met ons hart. Maar, we hebben ook weleens iemand gehad die niet bleek te passen en dan zijn we ook eerlijk. Het moet uiteindelijk wel een win-winsituatie zijn.”

Compensatie & coaching
“Het is een win-win doordat de beperking gecompenseerd wordt met loonkostensubsidie en bij ziekte lopen wij geen risico. De coaching en begeleiding die IJmond Werkt! geeft is ook essentieel voor het succes. Zij bieden goede strakke begeleiding met korte communicatielijnen. We hadden laatst een case waarin het moeilijk bleek één van de jongens te behouden. Diana Hermans (adviseur van Het WerkgeversServicePunt IJmond, onderdeel van IJmond Werkt!) heeft toen echt de hete kolen voor ons uit het vuur gehaald en ervoor gezorgd dat de boel toch in orde kwam. Dat is gewoon top, want daar heb je als ondernemer geen tijd voor en bovendien geen verstand van. Het is fijn te weten dat zij achter je staan en de meeste rompslomp uit handen nemen.”

Ook interesse in personeel via IJmond Werkt!? Neem contact op met het WerkgeversServicePunt IJmond via 0251-279045 of via info@wspijmond.nl. Onze adviseurs zitten voor je klaar! «

IJmond Werkt!
www.ijmondwerkt.com