Wat kost een cyberincident?

2 december 2019 13:28

Wat kost een cyberincident?

Als ondernemer weet u dat cybercriminaliteit bestaat. Termen als phishing, ransomware, onveilige netwerken, wachtwoordfraude, datalekken, identiteitsfraude en DDoS-aanvallen  klinken u vast niet onbekend in de oren. Toch is cybercrime voor ondernemers in het mkb vaak nog een ver-van-mijn-bed-show, het gaat in de media immers vaak om cyberincidenten bij overheidsorganen, banken of multinationals. Wanneer de KLM wordt gehackt, is dat direct voorpaginanieuws; dat is niet het geval als uw bedrijf het slachtoffer wordt van een cyberincident. Dus waarom zou u in actie komen?

Voorlichting speciaal voor het midden- en kleinbedrijf

Toch is het een misvatting om te denken dat alleen grote bedrijven het slachtoffer worden van cybercrime. Ook voor u als ondernemer kunnen de omvang, ernst en impact van een cyberincident enorm zijn. Dit is alleen vaak onvoldoende zichtbaar. Daarom start Aon een cyber voorlichtingscampagne voor ondernemers, zakelijke beslissers, managers en medewerkers in het midden- en kleinbedrijf, gericht op het voorkomen van cyberschade. Als u zich inschrijft voor onze Cyber Update, ontvangt u maandelijks informatie en praktische tips op het gebied van cybercriminaliteit.

Schrijf u hier in voor de Cyber Update

Aanzienlijke schade voor het mkb

Cijfers wijzen uit dat ruim 50% van alle cyberaanvallen op het midden- en kleinbedrijf gericht zijn. Zo'n 22% van de mkb-ondernemers is het afgelopen jaar het doelwit geweest van cyberaanvallen. Dat zijn serieuze getallen. De grootste cyberdreiging voor mkb is ransomware. Hierbij blokkeert een cybercrimineel uw systeem of bepaalde waardevolle bestanden en geeft deze pas weer vrij als u ‘losgeld’ heeft betaald. Het totale waardeverlies voor het midden- en kleinbedrijf als gevolg van cyberschade wordt geschat op 1 miljard euro per jaar.

“100% cyberveilig ondernemen bestaat niet”

Cybercriminaliteit is overal

Cybercriminaliteit bestaat dus zeker ook in het mkb en ligt overal op de loer. Het gaat lang niet altijd om een hacker die actief in uw systemen binnendringt. Hoeveel mensen denken niet (op tijd) aan de risico’s als ze op die link in een betrouwbaar lijkende e-mail klikken? Wat gebeurt er als iemand inbreekt in uw auto en uw laptop -met toegang tot uw systeem- meeneemt? Of als een medewerker een USB-stick met bedrijfs-, financiële, of privacygevoelige gegevens in de trein laat liggen en deze in verkeerde handen valt? En wat te denken van een post-it met een wachtwoord op achterkant van de computer of een collega die thuiswerkt via een onbeveiligd netwerk. Dit zijn allemaal reële risico’s. De vraag is dus niet óf u geraakt wordt door een cyberincident, maar wanneer en met welke impact.

Digitale veiligheid is cruciaal

We zien dat het juist voor ondernemers een uitdaging is om de cyberrisico’s voor hun bedrijf goed in kaart te brengen en tijdig de juiste preventieve maatregelen te treffen. De afhankelijkheid van ICT en internet maakt ook uw bedrijf kwetsbaar. Om uw bedrijfsvoering niet te verstoren, is digitale veiligheid, of cybersecurity, van vitaal belang. Heeft u dit goed geregeld? Of dénkt u wellicht alles goed geregeld te hebben, maar loopt u wel degelijk nog risico? Misschien dacht u er tot nu toe überhaupt niet over na, want waarom zouden cybercriminelen u moeten hebben?

Voorlichtingscampagne over cyberveiligheid in het mkb

Schaamte en angst voor reputatieschade zijn de belangrijkste oorzaken dat cyberschade binnen het mkb veel minder vaak wordt gemeld dan bij grote bedrijven. Uit schaamte, alsof het de eigen schuld van de ondernemer zou zijn, wordt er ook weinig onderling over gesproken. Mede hierdoor is het mkb erg interessant voor cybercriminelen. De kans dat een bedrijf in dit segment goed is voorbereid op een cyberaanval is immers relatief kleiner dan bij grotere organisaties.

Daarom start Aon speciaal voor ondernemers en medewerkers in het midden- en kleinbedrijf een voorlichtingscampagne over cyberveiligheid. Die campagne is vooral gericht op het voorkomen van cyberschade. De specialisten van Aon’s Cyber Solutions delen in de maandelijkse Cyber Update hun inzichten over de impact en de risico’s van cybercriminaliteit. Ook geven ze praktische tips voor het voorkomen en afdekken ervan.

Gratis inschrijven of meer informatie

U kunt zich nu kosteloos inschrijven voor de maandelijkse Cyber Update, via onderstaande button.

Schrijf mij gratis in voor de maandelijkse Cyber Update

Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht, of wilt u een afspraak om de cyberveiligheid van uw bedrijf met een specialist te bespreken? Vul uw gegevens in op het contactformulier, dan neemt een van onze adviseurs contact met u op.

Neem hier contact met ons op

 

 

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.