Gepubliceerd op 11 september 2017

Waarom kiezen voor zakelijke energie

Voor veel ondernemers is het de vraag in hoeverre het voordelig is om hun energiecontract zakelijk af te sluiten, aangezien je als ondernemer ook een particulier energiecontract af kan sluiten. De verschillen die er zijn tussen zakelijke en particuliere energie worden hieronder uitgelegd.

 

1. Groot- of kleinverbruik
Bij zakelijke energie wordt altijd onderscheid gemaakt tussen grootverbruik en kleinverbruik. Dit licht vooral aan de aansluiting van de energie. Vooral productiebedrijven kunnen niet toe met een `normale` particuliere aansluiting voor gas en elektra. Het verbruik is daarbij zo groot dat particuliere contracten überhaupt niet mogelijk zijn. De meeste ondernemers gebruiken echter een standaard aansluiting en kunnen dus kiezen. Hoe meer energie je verbruikt, des te voordeliger het in verhouding wordt. Gebruik je veel energie voor je bedrijf? Dan is zakelijke energie altijd goedkoper.

2. Aftrekken van de belasting
Een deel van de kosten voor zakelijke energie kun je aftrekken van de belasting. Hierbij wordt onderscheidt gemaakt tussen een zakelijke werkplek, of werken vanuit huis. Maak je gebruik van een zakelijke werkplek dan kun je de zakelijk ingekochte energie volledig aftrekken van de belasting. Bij thuis werken ligt dit anders. Tenzij je gebruik maakt van een dubbele meter zul je een inschatting moeten maken in hoeverre je energie gebruikt voor het bedrijf of privé. Verder dien je ingeschreven te staan op je huisadres bij de Kamer van Koophandel. De belastingdienst kijkt meestal niet naar het opgegeven percentage, maar wel naar het verdiende inkomen vanuit huis en het volledige inkomen. Aan de hand daarvan bepalen ze of het opgegeven percentage acceptabel is. Verbruik je zeer weinig energie, dan is dit misschien teveel geregel. Gebruikt je juist veel energie, dan is het zeer voordelig om energie zakelijk af te nemen. Het loont zeker de moeite om energie zakelijk te vergelijken.

3. Wanneer is het voordelig?
In principe is zakelijke energie, zoals zakelijk gas, altijd voordeliger dan particulier. Daarbij komt dat de zakelijke serviceverlening vaak meer adequaat is dan de particuliere. Bovendien gebruik je als ondernemer vrijwel altijd meer energie voor je bedrijf, dan privé. Houd bij het afsluiten van het energiecontract altijd rekening met het verwachte energieverbruik. Aan de hand daarvan kun je makkelijk vergelijken welk zakelijk energiecontract het goedkoopste is.