Gepubliceerd op 19 oktober 2018

Waar moet je als startende ondernemer aan denken?

Een product op de markt brengen, zelfstandig kunnen werken, met je passie een inkomen verdienen – het zijn slechts enkele van de motivaties die je kan hebben om zelf je eigen bedrijf op te richten. Natuurlijk komt daar heel wat bij kijken, en is een onderneming niet op één dag uit de grond gestampt.

Als je jezelf als startende ondernemer een stapje voor wil geven, dan is het zeker en vast een goed idee om zoveel mogelijk tips te verzamelen over hoe je efficiënter en succesvoller kunt zijn. De volgende tips kunnen je daarbij in elk geval al goed op weg helpen!

De beste tips voor de startende ondernemer

Voor wie het beste wil halen uit zijn of haar bedrijf als starter, zijn de volgende tips zeker en vast goud waard. Een overzicht:

1. Bedenk een catchy bedrijfsnaam
Geen enkel bedrijf is succesvoller dan zijn naam opvallend is – een vreemde notie, maar er zit wel degelijk waarheid in. Het eerste dat je moet doen bij het oprichten van een onderneming is zoeken naar een goede naam. En dat betekent een naam die duidelijk maakt wat je aanbiedt, waar je voor staat – en die toch zorgt voor en gevoel van vertrouwen bij de mensen. Je kan er bijvoorbeeld je échte naam in verwerken om er een familiale sfeer rond te creëren, maar ook woordspelingen of alliteraties zijn goede methodes om je bedrijfsnaam meteen opvallender en succesvoller te maken!

2. Een passend logo en huisstijl
Zodra je weet hoe je bedrijf gaat heten, moet je er ook voor zorgen dat men je herkent aan je manier van werken, de atmosfeer die je creëert in je winkel of de waarden waar je voor staat. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een duidelijk, transparant logo te laten ontwerpen. Beelden spreken vaak meer dan woorden en dat is precies waarom een goed logo zo belangrijk is. Daarbij is een website, waar je je producten of diensten uiteenzet, een goede aanwinst voor je bedrijf. Je kan deze zelf ontwerpen of door een specialist, zoals De Voogt Systemen, laten maken en drukken – maar het belangrijkste is dat mensen ertoe worden aangetrokken en precies weten wie je bent en wat je doet!

3. Een goed plan is een goede start
De basis van je onderneming wordt echter niet gevormd door je logo, bedrijfsnaam, website of bedrijfskleding – het is vooral het ondernemingsplan dat ervoor zorgt dat je precies weet waar je naartoe wilt. Een dergelijk plan stelt de leden van de onderneming voor, geeft info over de doelen van het bedrijf, de financiële middelen die daarvoor nodig zijn en de realistische verwachtingen op het vlak van inkomsten. Ook worden de kernwaarden van de onderneming uitvoerig uiteengezet en uitgelegd. Eigenlijk gaat het dus om een soort van uitgebreide identiteitskaart voor je onderneming, die er niet enkel voor zorgt dat banken je kans op slagen kunnen inschatten, maar op basis waarvan je ook nog eens veel beter je bedrijf kunt leiden!

4. Het belang van praktische voorzieningen
Of het nu gaat om een winkel waar je kledij wil verkopen of het kantoor van een advocaat – bepaalde zaken mogen gewoon niet ontbreken in je bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan praktische zaken zoals ringmappen, folders, balpennen, enzovoort. Dergelijke elementen mogen dan wel vanzelfsprekend lijken, hoe sneller je ervoor zorgt, hoe beter je je bedrijf succesvol zal kunnen maken. Het is een goed idee om dergelijke voorziening in grote hoeveelheden aan te kopen, aangezien je op die manier bij heel wat speciaalzaken korting krijgt. Als beginnende ondernemer heb je doorgaans niet al te veel budget om te starten, dus je moet besparen waar je dat kan!