Voorspellingen over de populariteit van remote werken in 2021
10 november 2020 13:08
Volgens Enterprise Technology Research verwachten IT-besluitvormers dat permanent remote werken zal verdubbelen tot 34,4% in 2021, vergeleken met 16,4% vóór de uitbraak van het coronavirus.
Ongeveer 48,6% van de 1.000+ geïnterviewde CIO's meldden dat de productiviteit is verbeterd sinds werknemers op afstand zijn gaan werken, waarbij slechts 28,7% van de respondenten aangeeft dat de productiviteit is gedaald.
Terwijl het percentage werknemers dat vóór de uitbraak van het coronavirus gewoonlijk remote werkte rond de 4,7% in het VK en 3,6% in de VS bleef hangen, meldt 14,1% van de Nederlandse beroepsbevolking dat ze vaak buiten kantoor werken. Nederland heeft de wereldwijde verschuiving naar werken op afstand geleid, waarbij alleen Finland de afgelopen jaren een inhaalslag heeft gemaakt en andere landen achterop bleven.
1,2 miljoen Nederlanders zeiden dat ze in 2019 remote werkten. Bovendien heeft Nederland het hoogste percentage thuiswerkers in Europa. Ongeveer 13,7% van de Nederlanders werkt vanuit huis, waarmee Luxemburg (12,7%) en Finland (12,3%) worden verslagen. Om het in perspectief te plaatsen: het Europese gemiddelde is slechts een kleine vijf procent.
Als de helft van de beroepsbevolking in Nederland in de nasleep van de coronacrisis maar één dag per week vanuit huis zou werken, zou dat werkgevers ongeveer € 1,6 miljard besparen aan kosten voor huur, gas, water, elektriciteit en catering. De Nederlandse samenleving zou in totaal € 3,9 miljard besparen door één dag per week niet naar kantoor te gaan, aldus de Nederlandse financiële nieuwssite CMweb.nl. (Bron)
Zijn er prognoses voor 2021? Inwoners van Nederland verwachten dat de coronacrisis zeker gevolgen zal hebben voor hun manier van werken. Een kwart van degenen die door de crisis vanuit huis zijn gaan werken, verwacht dat in de toekomst te gaan doen, en een derde denkt vaker op afstand te gaan vergaderen, blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut Mobiliteitsbeleid, meldt de NOS. (Bron).
Remote werken opent de deuren voor outsourcing
53% van de Nederlandse bedrijven besteedt uit om de servicekwaliteit te verbeteren, 49% - om de kosten te verlagen, 41% - om zowel innovaties te stimuleren als toegang te krijgen tot technische talenten.
Nederlandse IT-bedrijven besteden softwareontwikkeling uit om de kosten te optimaliseren en het tekort aan lokaal technisch talent tegen te gaan.
Om dieper te graven, hebben we ons eigen onderzoek gedaan en hebben we aangetoond dat 66,60% van de 84 ondervraagde Nederlandse bedrijven softwareontwikkeling uitbesteedt aan Europa, 28,80% aan Azië, 3,60% aan Afrika en slechts 1% aan Zuid-Amerika. Door de voor outsourcing gekozen landen nader te bekijken, kwamen we erachter dat Oekraïne, India en Polen de top 3 van landen zijn die Nederlandse bedrijven voor outsourcing hebben gekozen.
Ongeveer 86% van alle 405 ondervraagde ICT-bedrijven is tevreden over hun outsourcingrelaties. 79% van de softwarebedrijven in Nederland bevestigt dat ze in 2020 ICT-diensten in hetzelfde tempo of in een hoger tempo zullen blijven uitbesteden.
Een van de redenen waarom bedrijven in Nederland baat hebben bij outsourcing is de samenwerking met degelijke softwarebedrijven zoals Daxx, die Nederlandse bedrijven helpen bij het vergroten van hun softwareontwikkelingscapaciteit, het overwinnen van een tekort aan technisch talent en het verlagen van ontwikkelingskosten.
Julia Mankovskaya is Digital Marketing Manager bij Daxx, een in Nederland gevestigd softwareontwikkelingsbedrijf met 20 jaar ervaring. Het bedrijf helpt klanten over de hele wereld met het inhuren van speciale softwareontwikkelingsteams in Oekraïne. Bovendien helpt Daxx bedrijven bij het selecteren van de juiste technologie, het uitvoeren van code-reviews, het ontdekken van beveiligingsproblemen en andere diensten met toegevoegde waarde.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.