Gepubliceerd op 11 december 2017

Vaste flexwerkers voor de haven en industriële logistiek

Flexwerkers of personeel in vaste dienst? Veel werkgevers worstelen met die vraag. Voor werkgevers in de haven en de industrie is er een antwoord: de flexinuïteit van Havenwerk.

In de haven en industrie is veel behoefte aan vakmensen met ervaring op havengerelateerde machines, van heftrucks tot kranen. Daarnaast loopt de vraag naar ‘handjeswerk’ in piektijden ook hoog op. Maar bij veel bedrijven is er niet continu werk voor deze vakmensen. Toch zijn werkgevers vaak geneigd om veel mensen in dienst te nemen, zodat ze in piektijden direct inzetbaar zijn. Daardoor zijn de loonkosten vaak hoger dan nodig is. Ton Veraart dacht vijftien jaar geleden al dat daar een oplossing voor moest zijn en ontwikkelde met zijn bedrijf Havenwerk de oplossing: flexinuïteit.

“Vakmensen met ervaring op havengerelateerde machines, van heftrucks tot kranen”

Flexinuïteit

“Flexinuïteit staat voor flexibiliteit, continuïteit en kwaliteit. Wij richten ons op een specifiek deel van de markt: vaklieden voor de havens en de industriële logistiek. Samen met onze opdrachtgevers zorgen we ervoor dat ze goed zijn opgeleid, voortdurend worden bijgeschoold en beschikken over alle benodigde veiligheidscertificaten, want veiligheid staat bij ons altijd voorop.

Wij nemen ze in vaste dienst en zorgen ervoor dat ze bij meerdere opdrachtgevers worden ingewerkt, zodat zij de zekerheid hebben om altijd op goed ingewerkte vakmensen te kunnen rekenen. Reguliere uitzendbureaus sturen mensen die zij op dat moment voorhanden hebben; wij sturen vaste en goed ingewerkte flexwerkers.”

Meer flexinuïteit in Amsterdam

Veraart richtte Havenwerk op in 2002, specifiek voor de Zeeuwse havens. De eerste vestiging werd geopend in Vlissingen. In 2009 vestigde Havenwerk zich ook in Rotterdam en begin 2016 in Amsterdam. “De Amsterdamse vestiging werd tot nu toe vooral bemand met mensen van de Rotterdamse en Zeeuwse vestigingen”, vertelt Maarten Barnhard, die inmiddels ruim een jaar als commercieel manager het gezicht is van Havenwerk in Amsterdam. “Veel van onze flexwerkers werden vanuit de andere havens hier ingezet. Inmiddels zijn we zo ver dat we voor een groot deel Amsterdammers in kunnen zetten.” Stèfanie Vermeulen gaat Maarten Barnhard ondersteunen, waarbij ze een belangrijke rol gaat spelen in de communicatie.

“Het is mijn taak om Havenwerk in Amsterdam verder op de kaart te zetten. Door middel van internet en met name social media gaan we ons beter focussen op onze doelgroep”, vertelt ze. “Daarnaast ga ik Maarten ondersteunen bij het selecteren van kandidaten en het begeleiden van onze vakmensen bij hun verdere ontwikkeling.”

Sinds eind november 2017 heeft de vestiging een vaste plek middenin het Amsterdamse havengebied; een praktisch nieuw kantoor op de Lipariweg. “Als personele dienstverlener en specialist in de haven en industriële sector fungeren we graag als gesprekspartner en adviseur.”

Veiligheid

De aandacht voor veiligheid in de havens en industriële sector is de afgelopen jaren toegenomen. Hierdoor wordt van flexwerkers verwacht dat ze hun eigen veiligheids-
papieren en bescherming op orde hebben. Dit blijkt in de praktijk lastiger te zijn dan gedacht. Havenwerk draagt er zorg voor dat iedereen met de juiste certificering en beschermingsmiddelen aan de slag kan gaan. Zo biedt het bedrijf VCA-training aan voor hun personeel. “Veiligheid is een voorwaarde voor vakmanschap en bekwaamheid.”

Vaste klanten, vast personeel

Bij Havenwerk merken ze dat de arbeidsmarkt volop in beweging is. “Het is moeilijk om aan goede mensen te komen. Hier wreekt zich duidelijk wat al jaren wordt geroepen: te weinig mensen kiezen voor techniek. Logistiek is techniek geworden, want het draait steeds meer om het bedienen van machines. 
We zien nu bijvoorbeeld sollicitanten die vroeger noodgedwongen zzp’er zijn geworden. Voor hen is het aantrekkelijk geworden om weer in vaste dienst te treden en daarmee de voordelen te hebben van scholing, pensioen en verzekeringen. Zij lopen vaak achter in opleidingen, omdat ze daar niet in konden investeren. Wij zorgen ervoor dat zij de juiste opleidingen volgen en daarmee breed kunnen worden ingezet. Ons risico is niet dat we aan mensen vastzitten, maar dat we te weinig mensen hebben. Wij willen graag dat vakmensen lang bij ons in dienst blijven, zodat ze echt allround worden. Niet alleen qua werk, maar ook qua inzetbaarheid tussen de verschillende havengebieden. Er is weliswaar verschil in ladingsoorten (Amsterdam vooral bulk en Rotterdam containers), maar voor iemand die bijvoorbeeld goed kan omgaan met een dieplepel graafkraan maakt het 
niet uit wat hij verplaatst. We zien dat er 
veel behoefte is aan flexibiliteit bij de bedrijven. Die reservecapaciteit bieden 
wij. Wij vinden het belangrijk om daar 
samen met onze klanten in te investeren. Iedereen wil vaste klanten, wij willen ook 
vast personeel!”

HAVENWERK
Vestiging Amsterdam:
Lipariweg 1, 1044 AM Amsterdam
Telefoon 020 – 237 49 50
E-mail info@havenwerk.nl

www.havenwerk

Tekst: Wendy van Schie // Fotografie: Luuk Gosewehr