Gepubliceerd op 21 juni 2019

Tech is van iedereen

Make Tech Yours, dat is de slogan waaronder heel Nederland een week lang in het teken stond van innovatie en technologie, kortweg: Tech. En dat is nodig. Hoewel de invloed van technologie op het leven in de 21e eeuw inmiddels niet meer te ontkennen is, vergeten we nog weleens waar dat allemaal vandaan komt, hoe het precies werkt en hoe leuk het eigenlijk is.

Nederland staat bol van de innovatie. Tech speelt daarin een onmisbare rol. Bovendien komt Tech steeds dichterbij, met een groeiende focus op maatschappelijke impact. Innovatieve hotspots, variërend van bedrijvencampus tot universiteitsterrein, zijn daarbij de uitgelezen proeftuinen. Gebruiksvriendelijkheid van een nieuwe technologische toepassing testen, door terreinbezoekers een sleutelhanger met chip te geven. De user interface van een nieuwe netwerkapp uitproberen op een plek met mede-ontwikkelaars, onderzoekers en gebruikers. Mensgericht innoveren, dat doe je met mensen. En dat lukt niet altijd in een volledig afgesloten, geautomatiseerde fabriek vol machines. Tech moet ‘naar buiten’.

Evenementen als de Dutch Technology Week spelen hierbij een belangrijke rol. Ze zorgen ervoor dat Tech begrijpelijk en tastbaar wordt. Veel steden, universiteiten, bedrijfslocaties en andere initiatieven krijgen de kans te laten zien wat er gebeurt op hun hotspot. En meer nog, wat de verhalen achter de innovaties zijn. Wie heeft jarenlang in een cleanroom zitten zwoegen om met het nieuwste stukje chiptechnologie de wereld te veranderen? Welke bioloog ziet de waarde van natuurlijke processen en structuren voor Tech? Wie werkt de weekenden door om met behulp van Kunstmatige Intelligentie een kunstwerk te repliceren? Van jong tot oud, van student tot ondernemer: heel Nederland aan de Tech.

Dit jaar kwam de Dutch Technology Week voor het eerst naar Nijmegen, met de High Tech Ontdekkingsroute. Tijdens deze route waren veel bedrijven, initiatieven en innovaties te zien en vooral te beleven op de twee innovatiehubs van Nijmegen. Op de Radboud Universiteit konden mensen zelf een pannenkoek 3D-printen of hun zelfgemaakte stikstof-ijsje eten. Op Novio Tech Campus mochten bezoekers een kijkje nemen in toonaangevende chipbedrijven, rondrijden in een zelfsturende auto en vliegen met drones. Het doel: technologie toegankelijk maken. Laten zien dat Tech niet altijd moeilijk of ingewikkeld is, maar juist ook boeiend en begrijpelijk. Een geweldig initiatief; voor kinderen, maar ook voor de ouders.

Het evenement maakte indruk. Om een 7-jarige bezoeker met VR-bril te quoten: “Wow, dit is vet cool!” En dat is volgens mij precies waar het om gaat. Kinderen en jongeren leren waarom hun iPad werkt, waarom een drone kan vliegen of wat chips nou eigenlijk zo belangrijk maakt. En dat is essentieel als je wil dat een deel van die groep straks aan hun eigen iPad of drone aan het sleutelen is, om uiteindelijk misschien wel tot de innovatie te komen die de wereld weer een beetje verder helpt. Ik kijk daarom nu al uit naar de volgende editie, waarbij we Tech weer een beetje meer van iedereen maken. «

 

Rikus Wolbers
Novio Tech Campus
rikus.wolbers@noviotechcampus.com 
https://noviotechcampus.com/nl/