Gepubliceerd op 26 juni 2019

Smartcafé over mensgerichte technologie

Overweeg je als ondernemer om meer te automatiseren, of ben je daar volop mee bezig? Kom dan naar het Smartcafé van RCT Gelderland dat op 3 juli vanaf 15.30 uur bij Rookoven.com in Nunspeet wordt gehouden. Tijdens het Smartcafé gaan we met elkaar in gesprek over de inzet van technologie om de arbeidsproductiviteit te verhogen en het werk voor mensen makkelijker te maken. Aanmelden kan op www.rctgelderland.nl.

Technologie in het algemeen en digitalisering in het bijzonder beheersen in steeds grotere mate ons werk en ons leven. Technologie is onmisbaar geworden om concurrerend te produceren op de wereldmarkt, zeker met onze relatief hoge lonen. Het zorgt voor efficiëntere productieprocessen, waardoor we met dezelfde hoeveelheid mensen meer kunnen doen en de arbeidsproductiviteit hoger wordt.

Technologie maakt het werk efficiënter en gemakkelijker. Een voorbeeld laat dit goed zien. Een tuinder levert planten aan grote supermarktketens. Als daar een actie met planten is, moeten in een paar dagen honderden vrachtwagens op pad om de plantjes te bezorgen. Ze staan op karren, gestapeld op meerdere planken. Het probleem is alleen dat de plantjes op kar x weer op een andere schaphoogte staan, dan op kar y. Daarnaast wisselen de treintjes, het aantal karren achter elkaar, ook nog. Met andere woorden: een enorme logistieke en tijdrovende klus. Hier brengt Augmented Reality (AR) uitkomst. Dankzij een hololens ziet de medewerker van de tuinderij precies op welke hoogte de planken moeten liggen. Hierdoor kost het werk veel minder tijd en kunnen de vrachtwagens sneller geladen worden.

Brede impact

De impact van technologie zorgt niet alleen voor efficiëntere werkprocessen. Het maakt het eveneens mogelijk dat een mbo’er werk op hbo-niveau kan doen, door inzet van mixed reality, of dat een medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt toch aan de slag kan. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van een exoskelet, waardoor mensen weer kunnen lopen, die dat voorheen niet konden. Daarnaast verdwijnen door technologie niet alleen banen, er komen ook nieuwe functies bij. En tot slot helpen automatisering en robotisering om het tekort aan handen, door de vergrijzing, op te vangen.

Uitgelegen kans

In het Smartcafé van 3 juli staan we stil bij het thema mensgerichte technologie en de zojuist genoemde gevolgen. We spreken verschillende bedrijven die volop bezig zijn met automatisering en robotisering. En ook een partij die concrete augmented reality-oplossingen ontwikkelt voor bedrijven om het primaire proces te versnellen.

Innovatiemakelaar Marieke op de Weegh interviewt deze bedrijven aan tafel. Daarnaast kunnen de deelnemers in de zaal en enkele speciaal hiervoor uitgenodigde experts met elkaar en met de partijen aan tafel in discussie. Na afloop kunnen de aanwezigen onder het genot van een drankje en een hapje met de bedrijven aan tafel hierover verder praten. Bent u geïnteresseerd? Meld u dan aan via onderstaande link.

Smartcafé over Mensgerichte technologie
3 juli 2019
Rookoven Nunspeet
15.30 uur inloop, 16.00 – 18.00 uur
Aanmelden: https://www.rctgelderland.nl/evenementen/smartcafe-in-nunspeet/