Rabobank is gids bij bedrijfsoverdracht

11 juli 2017 14:41

Rabobank is gids bij bedrijfsoverdracht

De noodzaak van kwalitatieve overnames wordt steeds groter vanwege de uittredende naoorlogse generatie. Bedrijfsopvolging is een complex vakgebied. Met name bij familiebedrijven, die juist in Zeeland in grote mate zijn vertegenwoordigd.

Binnen nu en vijf jaar willen minstens duizend ondernemers in Zeeland hun bedrijf overdragen. Een aanzienlijk deel daarvan kampt echter met opvolgingsproblemen. Bovendien zijn bedrijfsovernames meestal langdurige processen. Uit onderzoek blijkt dat men veel beter een bedrijf kan overnemen dan starten. Na drie jaar is een derde van de starters gestopt, terwijl na vijf jaar negentig procent van de overnemers nog actief is. Tachtig procent van de bedrijven blijkt na overname gegroeid. Rabobank is bij een overnameproces bij uitstek geschikt om de rol van regisseur op zich te nemen.

“Wij hebben een jarenlange vertrouwensband met onze klanten opgebouwd en zijn een soort gids in het drieluik van uittredende ondernemer, accountant en bank. Deze partijen moeten gezamenlijk optrekken met het oog op een soepel overnameproces”, aldus André Smit en Connie Karelse, accountmanager Grootzakelijk respectievelijk Vermogensmanager bij Rabobank Oosterschelde. Beiden zijn Register Adviseur Bedrijfsopvolging (RAB). Adviseurs die deze titel mogen voeren beschikken over expertise op het gebied van de financiële, economische, juridische, fiscale én de sociale aspecten van een bedrijfsoverdracht.

Ziel en zaligheid

“Wij attenderen de ondernemer ook op de psychologische kant van de overname naast rationele kanten als waardebepaling en een fiscaal vriendelijke overdracht. Voor ondernemers die een heel leven hun ziel en zaligheid in de onderneming hebben gelegd is een bedrijfsoverdracht vaak een emotioneel traject. De ondernemer wil graag een zo hoog mogelijke opbrengst genereren, maar is hij wel klaar voor een overdracht? Kan hij het bedrijf wel loslaten? En heeft hij er genoeg vertrouwen in dat zijn kinderen het bedrijf al over kunnen nemen? Als gids spiegelen we met de ondernemer. Is jouw opvolger wel de juiste partij?”

Waarde

Hoe rendabeler een te verkopen onderneming is, hoe beter ze te financieren is voor een aspirant-koper. ‘Mijn bedrijf is mijn pensioen’ is een achterhaalde gedachte, leggen de Rabobank specialisten uit. “Het gebeurt vaak dat men alleen de exploitatie van een bedrijf wil overnemen, zonder het onroerend goed. Terwijl de uittredende ondernemer zich rijk had gerekend door de verkoop van zijn pand. Belangrijk is de verkoopwaarde van het bedrijf, waarbij de ondernemer als het ware onzichtbaar moet zijn. Zorg dus dat je een sterk management hebt opgebouwd, zodat het bedrijf zijn waarde behoudt na jouw vertrek. Als uittredende ondernemer wil je namelijk gaan genieten van je oude dag, zonder financiële zorgen. Daarbij is een goed voortraject, dat meestal vijf tot acht jaar in beslag neemt, van groot belang”, verklaren André Smit en Connie Karelse.

Masterclass Bedrijfsoverdracht

Voor het geval er geen opvolger beschikbaar is, kan de uitgebreide database van Rembrandt Fusies & Overnames uitkomst bieden. De faciliterende rol van Rabobank wordt dit jaar onderstreept met een Masterclass Bedrijfsovername in de vestiging te Goes. «

www.rabobank.nl/oosterschelde

Tekst: Henk van de Voorde / Fotografie: Huibert van den Bos

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.