Gepubliceerd op 17 oktober 2017

PSY Business maakt werk van gezondheid binnen bedrijven

Minder ziekteverzuim, betere prestaties en gemotiveerde, vitale medewerkers. Doordacht en actief uitgevoerd gezondheidsbeleid op de werkvloer levert belangrijke voordelen op. Voor werknemers én werkgevers.

gezondheidDe cijfers liegen er niet om; werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Veel werknemers hebben hierdoor te kampen met burn-outklachten of lichamelijke problemen. PSY Business is gespecialiseerd in geestelijke gezondheid binnen het bedrijfsleven. De organisatie biedt verschillende diensten aan, zowel op het gebied van preventie als ontwikkeling en ondersteuning. “De bewustwording bij bedrijven over het belang van goed gezondheids- en verzuimbeleid groeit, dat is heel positief. Want organisaties zijn vooral gebaat bij medewerkers die goed functioneren en inzetbaar blijven, ook op langere termijn. Duurzame inzetbaarheid betekent dat er zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de omstandigheden en mogelijkheden van individuele werknemers. Als je goed voor je medewerkers zorgt, zijn zij ook goed voor jou”, vertelt arbeidspsycholoog Maurits van der Sluis.

PSY Drechtsteden is een zelfstandige organisatie met vestigingen in de regio Drechtsteden en de Hoeksche Waard. Het bestaat uit meerdere afdelingen rondom de geestelijke gezondheidszorg, waaronder PSY Business. Eduard van Dijk, GZ-psycholoog: “Het voordeel hiervan is dat we verschillende expertises in huis hebben. We kunnen goed aansluiten op de vraag en wanneer dat nodig is een beroep doen op de kennis en ervaring van onze collega’s met een GGZ-achtergrond. De omstandigheden waardoor een medewerker zijn taken niet goed meer kan uitvoeren, kunnen immers zowel werkgerelateerd als privé zijn. Denk bijvoorbeeld aan de emoties rondom echtscheidingen, voogdijzaken en de belasting van mantelzorgers. Ook al ligt onze focus op hoe mensen hierdoor worden belemmerd in hun functioneren in de werkcontext, ook in deze gevallen hebben we de middelen en mogelijkheden om hierbij te helpen.”

PSY Business heeft een ruim aanbod cursussen en trainingen ontwikkeld, geschikt voor individuele medewerkers, in groepsverband of bedrijfsbreed. Thema’s zijn onder andere: verzuimpreventie, stressmanagement en gezondheidsbevordering. Het aanbod is afgestemd op de vraag van de opdrachtgever en kan op maat worden gemaakt. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden voor individuele verzuimpreventie, coaching of mediation voor het oplossen van een arbeidsconflict.

“We bieden een compleet pakket diensten van hoge kwaliteit aan. Het bewaken van de privacy van medewerkers en heldere communicatie over onze bevindingen is vanzelfsprekend. Zo hebben wij de beschikking over een online screening instrument dat door medewerkers anoniem ingevuld kan worden. Hiermee brengen we in kaart of er sprake is van dreigende overbelasting of psychische klachten binnen een bedrijf.
Bij tijdige onderkenning van klachten geven we advies of doen we een passend voorstel om uitval te voorkomen”, zegt Eduard. “Langdurig of sluipend verzuim kost het bedrijfsleven dagelijks handenvol geld. Investeren in preventie en scholing levert uiteindelijk dus veel meer op.”

Ook voor een assessment kunt u terecht bij PSY Business. Dit middel wordt vaak ingezet om te onderzoeken wat de sterke en minder sterke kanten van een werknemer zijn. Een assessment kan worden toegepast bij werving en selectie van personeel, maar ook wanneer iemand al werkzaam is binnen het bedrijf, bijvoorbeeld bij een reorganisatie.

Management Drives is een gecertificeerde methode om de drijfveren van medewerkers inzichtelijk te maken. Dit kan zowel op individueel niveau als op groepsniveau. Met deze kennis kan de optimale samenstelling van het team bepaald worden zodat de efficiëntie, productiviteit en communicatie verbetert. Ook wordt Management Drives toegepast om werknemers te helpen bij het vinden van de functie die het beste bij ze past. Maurits: “Vanuit het bedrijfsleven krijgen we veel vragen over werkgerelateerde klachten. Als kleinschalige organisatie zijn we flexibel; we kunnen snel schakelen en snel hulp bieden. Graag willen wij onze kennis en expertise ook in een eerder stadium inzetten, want vooral preventief kunnen we veel voor bedrijven en werknemers betekenen.” «

Wilt u meer informatie over de uitgebreide dienstverlening van PSY Business? Kijk op www.psybusiness.nl of neem contact op.
E-mail: info@psybusiness.nl of telefoon 078 – 203 40 12.