Gepubliceerd op 24 september 2018

Populariteit modulaire magazijnen stijgt

Steeds meer organisaties die gericht zijn op efficiëntie in opslag en distributie van goederen, maken gebruik van modulaire magazijnen. Dat de populariteit van modulaire magazijnen stijgt, is niet verwonderlijk. De flexibele inrichting van de opslagruimte geeft organisaties de mogelijkheid snel en eenvoudig ruimte te maken bij een veranderende vraag. Daarnaast werken deze mogelijkheden ook op lange termijn kostenbesparend.

Wat is een modulair magazijn?

Een modulair magazijn kenmerkt zich door de mogelijkheden om de inrichting snel en eenvoudig te veranderen. Op het moment dat er ruimte kan worden gemaakt om direct in te spelen op een veranderende vraag, komt dit de efficiëntie in de uitvoer van de bedrijfsprocessen zeker ten goede.

Kosten in de hand houden

Als de vraag uit de markt steeds roept om een andere indeling van het magazijn, lopen de logistieke kosten op. Bedrijven die gekozen hebben voor een vaste indeling (de welbekende vaste aluminium magazijnrekken) hebben in de loop van de jaren vaak hogere logistieke kosten. Zo’n bedrijf beperkt zichzelf. Met de keus voor een modulair magazijn is die tijd voorbij.

Flexibele constructiesystemen

De opbouw van een modulair magazijn is eenvoudig. Er wordt gebruik gemaakt van flexibele constructiesystemen. Een veelgebruikt systeem is het Multitube systeem. Dit modulaire constructiesysteem bestaat uit onder andere buizen, buisverbinders, rollenbanen en wielen. Deze elementen worden door klemkracht aan elkaar verbonden in de gewenste opstelling. Hierdoor ontstaat een zeer stevige constructie. Het constructiesysteem is licht van gewicht, eenvoudig te demonteren en herbruikbaar.

Ergonomisch verantwoord

Een ander belangrijk voordeel is de ergonomische waarde van dit soort magazijnen. Door de flexibele mogelijkheden kunnen medewerkers een gezonde werkhouding aannemen, veilig werken en langdurige lichamelijke klachten voorkomen.

Duurzame investering

Een investering in modulaire magazijnen kan dus gezien worden als een duurzame investering. Er is immers nog geen enkel bedrijf in staat om de toekomstige omloopsnelheid van bepaalde productvarianten te voorspellen, maar veel bedrijven willen hier wél klaar voor zijn. Dit verklaart de toenemende populariteit van modulaire magazijnen.