Gepubliceerd op 19 december 2019

Planten als onderdeel van een duurzaam kantoor

Herbruikbare tassen tijdens het boodschappen doen of het scheiden van verschillende soorten afval. Het zijn slechts twee eenvoudige voorbeelden van hoe je als particulier duurzamer kunt leven. Alle kleine beetjes helpen tenslotte. Maar verduurzaming op kantoor? Dat kan een stuk lastiger zijn. Zeker als de meningen van je collega’s onderling nogal botsen op het gebied van duurzaamheid.

5 tips voor het verduurzamen van je kantoor

1.    Investeer in planten

Investeer in een grote hoeveelheid kamerplanten. Planten zijn natuurlijke luchtzuiveraars en filteren de lucht waar je bij zit. Ga voor planten met een groot blad zoals de Alocasia en de Philodendron, of kies voor één van de vele Ficus soorten. Wil je het helemaal goed aanpakken? Kies dan voor een muur vol planten. Deze zogenoemde ‘living walls’ zorgen niet alleen voor sfeer, maar helpen ook een handje bij de ventilatie en akoestiek.

2.    Maak gebruik van groene schoonmaakmiddelen

Ga niet meer voor de goedkoopste, maar voor de groenste schoonmaakmiddelen. Kies voor biologisch afbreekbare producten. Indien deze ook nog eens petroleum vrij zijn, én niet giftig zijn, ben je helemaal goed bezig.

3.    Neem afstand van alle wegwerpproducten

Maak gebruik van herbruikbare hand- en vaatdoeken in plaats van keukenpapier. Ditzelfde geldt voor de keuze van plastic of papieren bekers. Ruilen jullie de plastic bekers in voor glazen? Zorg er dan wel voor dat er goede afspraken worden gemaakt over de vuile vaat. Gebruikte glazen en mokken kunnen namelijk voor zorgen dat een kantoorruimte er rommelig uitziet.

4.    Vervang alle halogeenlampen, spaarlampen en TL-buizen

De meest duurzame verlichting is op dit moment LED verlichting. Een fijn bijkomend voordeel: de levensduur van een LED lamp is maar liefst 15 tot 25 jaar. Vervang alle spaarlampen voor LED en neem daarmee ook direct afstand van de TL-buizen. Dan zijn jullie ook gelijk van die ongezellige verlichting af! Wil je de TL verlichting toch behouden? Kies dan voor LED TL. Dit is namelijk 70% tot 80% zuiniger dan een gewone TL-lamp.

5.    Ga samen op standby

Motiveer je collega’s om hun computer in te stellen op de slaapstand, wanneer deze niet in gebruik is. Alle taken die op de computer open staan, worden in de slaapstand gepauzeerd. Daarbij wordt er minder stroom verbruikt. Hebben de computers ook een sluimerstand? Kies dan voor de sluimerstand! Zodra een computer in de sluimerstand staat, worden bestanden opgeslagen op de harde schijf en wordt de computer uitgeschakeld. Een eenvoudige oplossing, maar zeker niet minder belangrijk.

Wil je jouw kantoorruimte ook verduurzamen? Een duurzaam kantoor begint al bij de fundering van het gebouw. Al kun je net als bij deze 5 tips, ook met kleine aanpassingen voor een groene werkomgeving zorgen.