Gepubliceerd op 20 augustus 2018

Personeelstekort? School gemotiveerde werkzoekenden om!

Hoe kan het toch dat er zoveel waardevolle krachten thuis zitten, terwijl bedrijven in verschillende branches zitten te springen om gekwalificeerd personeel? Werkplein Drentsche Aa (WPDA) in Assen heeft hiervoor een oplossing. WPDA schoolt gemotiveerde kandidaten om voor een specifieke vacature. Zo stoomt de organisatie werkzoekenden klaar voor een functie waarin ze jaren met plezier aan het werk kunnen: win-win voor werkgever én werknemer.

“Er zijn steeds minder vacatures binnen de zakelijke dienstverlening, en toch stromen er elk jaar nog tienduizenden studenten uit in die richting,” vertelt Diana Gorter, accountmanager bij WPDA. Gorter en haar collega’s zien getalenteerde mensen die graag willen werken thuis zitten, terwijl er in andere branches een hoop vacatures open staan. Dit motiveerde hen om deze goede en gemotiveerde krachten om te scholen naar functies in onder andere techniek, ICT, zorg en bouw. “De werkzoekenden hebben werkgevers een hoop te bieden. Ze hebben alleen extra kennis en vaardigheden nodig.”

Kansen voor bedrijven én werkzoekenden

WPDA schoolt de werkzoekenden om naar een functie waar de komende decennia veel vraag naar is. Denk bijvoorbeeld aan cyber securitymedewerker, klantenservicemedewerker, developer of juist installatiemonteur. Gorter: “De werkzoekenden hebben voornamelijk achtergronden in procesgestuurde functies op MBO-niveau, zoals secretariële en administratieve functies. Hierdoor zijn ze een kei in planmatig werken. Bovendien zijn ze communicatief zeer sterk én hebben ze cijfermatig inzicht. Deze ervaring is ontzettend waardevol in hun potentiële nieuwe banen.”

Duurzame omscholing

Bij het starten van het traject kijkt WPDA altijd naar de competenties en wensen van de werkzoekende en de eisen en wensen van de werkgever. “We streven naar een duurzame omscholing: mensen die tot hun pensioen naar volle tevredenheid bij de nieuwe werkgever blijven werken. Een goede kracht geeft een bedrijf bovendien een boost. Met genoeg en goed personeel kan een bedrijf blijven groeien en de optimale service leveren die het wil. Op lange termijn is dat ook beter voor de landelijke economie.”

Ervaren en op maat geschoold

De mensen die WPDA omschoolt, zijn over het algemeen gemotiveerde 35-plussers met werkervaring. Gorter: “Ze willen graag aan het werk. Ze missen alleen kennis en praktische ervaring op het juiste gebied.” Heeft een bedrijf een vacature die vervuld moet worden, dan staat WPDA klaar voor een samenwerking. “Samen zoeken we een gemotiveerde kandidaat en wij scholen diegene vervolgens om. Met hen haalt een bedrijf een ervaren, op maat geschoolde en bekwame kracht in huis. En de werkzoekenden een passende baan. Het geeft ons ontzettend veel voldoening om de mensen weer een kans te geven op de arbeidsmarkt: door de nieuwe kans krijgen ze weer energie en zien we hun ogen weer stralen!”

Meer weten? Kijk op www.wpda.nl