Gepubliceerd op 3 oktober 2017

Offlineperiode bij cyberaanval optimaal beperken

De grote afhankelijkheid van ICT heeft bedrijven vandaag de dag zeer kwetsbaar gemaakt. Volgens Bektas Pala van Pala Automatisering is én blijft cybercrime bestrijden uiteraard heel belangrijk, maar dat de werkelijke uitdaging ligt bij het inkorten van de offlineperiode.

offlineperiode bij cyberaanval beperkenPala is met zijn onderneming Pala Automatisering gevestigd in het hart van de logistiek, de Rotterdamse Waalhaven. Vrachtwagens rijden hier af en aan, het spoor ligt voor de deur, schepen worden continu gelost en geladen. Niet verwonderlijk dus dat Pala Automatisering met name is gespecialiseerd in ICT voor de transportsector. Pala: “We zijn thuis in alle vormen van transport, dus weg, water, lucht én spoor. We begrijpen hoe de workflow van transportorganisaties verloopt en passen daar onze producten specifiek op aan. Pala Automatisering levert met onder meer eigen softwarepakketten maatwerk in de vorm van volledige ICT-infrastructuren.”

Beveiliging netwerken
Een steeds omvangrijker en zeer belangrijk onderdeel bij het creëren van een complete ICT-infrastructuur is inmiddels beveiliging van netwerken. Het belang hiervan neemt almaar toe, zo wijzen cijfers uit. Recent nog werden ook diverse bedrijven in de Rotterdamse haven opgeschrikt door een cybercrime-aanval, die organisaties in de gehele wereld schade toebracht. “Het is niet leuk om te zeggen, maar er zit zo ontzettend veel ICT-kennis en -knowhow binnen criminele bendes”, aldus Pala. “Organisaties uit Rusland, India, China en Roemenië kunnen hackers jaren laten werken aan programma’s waarmee ze ons kunnen bedreigen. Ze investeren in die periode bijvoorbeeld 10 miljoen euro in salarissen, terwijl de opbrengst na zo’n aanval soms 300 miljoen bedraagt. We kunnen er als ICT-bedrijven tegen vechten, maar dat gaan we nooit helemaal winnen. Het is de uitdaging om de offlineperiode na een aanval zo kort mogelijk te houden.”

Digitale oorlog
De digitale oorlog definitief winnen is dus niet mogelijk, er zal altijd gestreden moeten blijven worden. Een ontnuchterende, maar tegelijk ook eerlijke en heldere analyse van iemand met kennis van zaken. Wat valt er dan nog wél te doen voor bedrijven? Pala: “De kans op schade beperken! Het is voor een organisatie van groot belang om continu te blijven investeren in goede beveiliging, back-ups en up-to-date beveiligingssoftware. Daar kunnen we met Pala Automatisering een grote bijdrage aan leveren.”

Offline naar online
“Binnen Pala Automatisering nemen aspecten als betrouwbare back-ups en razendsnel herstel van offline naar online na een cyberaanval een steeds prominentere plaats in. We testen veelvuldig. Dat doen we onder meer door cybercrimeaanvallen na te bootsen en daarop tal van testcases op los te laten. Wat zijn na een aanval onze mogelijkheden om de schade te beperken? Ransomware betalen, ofwel criminelen betalen om bestanden te ontgrendelen of te decrypten? Dat is zeker geen oplossing. De kans dat malafide organisaties echt iets leveren is minimaal. Daarnaast beloon je cybercriminelen ook nog eens. Dat moeten we volgens mij zeker niet willen.” «

Pala Automatisering b.v.
Waalhaven Z.Z. 48 3088 HJ Rotterdam
Telefoon 085 – 773 37 79
E-mail info@pala-it.com
www.pala-it.com