Gepubliceerd op 17 januari 2018

Het nieuwe huwelijk. Nieuwe regels, nieuwe kansen

Wist je dat er nieuwe regels zijn gekomen voor koppels die gaan trouwen? Ze zijn ingegaan op 1 januari 2018 en gelden als je na die datum met elkaar in het huwelijksbootje stapt.

 Als je geen huwelijkse voorwaarden bij de notaris had gemaakt, trouwde je tot 1 januari 2018 automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Dat gold ook als je samen een geregistreerd partnerschap aanging. Al jullie bezittingen en schulden die daardoor in de gemeenschap zijn gevallen, moet je bij een eventuele scheiding dus fifty-fifty delen.

Wilde je dat niet? Dan kon je vóór het huwelijk of het geregistreerd partnerschap bij de notaris huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden maken. Hierin kon je bijvoorbeeld afspreken dat ieder eigenaar is en blijft van zijn of haar bezittingen. Dit lijkt misschien wat ‘koud’ maar het kan soms heel verstandig zijn. Bijvoorbeeld als één partner ondernemer is.

 Sinds 1 januari 2018 is deze situatie veranderd. Nu trouw je weliswaar nog steeds in gemeenschap van goederen, maar daar vallen niet meer alle bezittingen en schulden in. Met andere woorden: de algehele gemeenschap van goederen is nu een beperkte gemeenschap van goederen waarin de bezittingen en schulden vallen die je tijdens het huwelijk vergaart en die je voor het huwelijk al samen had opgebouwd. Erfenissen en schenkingen vallen, ongeacht of je ze nou vóór of tijdens het huwelijk ontvangt, niet in deze beperkte gemeenschap van goederen.

 De redenen om huwelijkse voorwaarden te maken zijn sinds 1 januari 2018 overigens nauwelijks veranderd. Want ook de beperkte gemeenschap van goederen is een standaard regeling. Veel koppels kunnen beter bij de notaris huwelijkse voorwaarden laten maken die helemaal op hun situatie zijn afgestemd. Je wilt elkaar beschermen tegen mogelijke schuldeisers, je wilt graag houden wat je hebt of juist delen wat je samen opbouwt. Je kunt de gratis “trouwen en geld test” doen op onze site www.trouwenengeldtest.nl. Want ook al ben je in de wolken over het aanstaande huwelijk, het is toch altijd goed om met beide benen op de grond te staan!

 Wil je meer weten over wat er is veranderd in de huwelijksregels? En wat een en ander voor jullie persoonlijk inhoudt? Kom dan gerust eens langs. Wij leggen het jullie graag helder uit en kunnen jullie een advies geven dat helemaal is toegesneden op jullie situatie. Ook als je al getrouwd bent of geregistreerd partner bent, zijn voorwaarden nog mogelijk.

Kijk op onze site www.notariswijnbeld.nl  of kom langs op ons kantoor in Warmenhuizen, Bregweid 4b. Bel of mail vooraf even voor een afspraak, zodat je weet dat we alle tijd voor je hebben en je niet hoeft te wachten: info@notariswijnbeld.nl of 0226 – 39 00 33.

 WIJNBELD NETWERK NOTARISSEN
N.R. Heidema en A.B.M.S. Wijnbeld