Nederland in transitie

11 oktober 2018 09:49

Nederland in transitie

Onze huizen moeten van het gas af, geen vervuilende diesels meer in de binnensteden en snelfietspaden stimuleren mensen om vaker de fiets te pakken. De missie is helder: als we de aarde bewoonbaar willen houden, zullen we flink moeten verschonen en vergroenen. Hoewel sommigen weemoedig terugverlangen naar het tijdperk waarin de zware industrie domineerde, dringt het besef steeds meer door dat dit niet de industrie van de toekomst is. Integendeel, juist de groene industrie brengt nieuwe economische kansen met zich mee, met innovatie als grote motor.

Als we kijken naar de internationale ranglijsten, heeft Nederland op het gebied van verduurzaming nog een aantal stappen te zetten. Ons land bungelt onderaan in duurzaam energieverbruik, we importeren de meeste fossiele brandstoffen van Europa en produceren relatief veel afval. Hoewel we het financieel goed voor elkaar hebben, is er nog veel ruimte voor duurzame verbetering. Wat dat betreft kunnen we een hoop leren van de Scandinaviërs; Zweden en Finland prijken aan de top van duurzaam energieverbruik. Nederland heeft dus een achterstand in te lopen. In debatten over duurzaamheid en vergroening komt steeds vaker naar voren dat we nu ook echt aan de slag moeten. Boter bij de vis. Daadkracht! Accelereren!

Het goede nieuws? Nederland is een innovatieland. Het innovatieklimaat is hier gunstig en ons innovatievermogen een van de krachtigste van Europa. We staan op de eerste plek van de Europese Startup Nation Scoreboard en Amsterdam is innovatiehoofdstad van Europa. Deze innovatiedrang kan ook in de groene economie het verschil maken voor Nederland. Biobrandstof van afval, kinderwagens van gerecyclede materialen en de oer-Hollandse boon als plantaardig alternatief voor dierlijke eiwitten. Duurzame Nederlandse innovaties van jonge bedrijven die slimme groene oplossingen bedenken, soms samen met de gevestigde multinationals en overheden. Dat is niet alleen de toekomst, dat is nu.

Onze regio maakt werk van duurzame innovatie: Nijmegen is European Green Capital van 2018. Ieder jaar rijkt de Europese Commissie de Green Capital Award uit aan de duurzaamste stad van Europa. In het teken van deze award organiseert Nijmegen een jaar lang verschillende challenges, projecten en activiteiten, gericht op het groene karakter van de stad. Mooi voorbeeld hiervan is Sit & Heat, een Nijmeegse start-up die de strijd aanbindt met conventionele terrasheaters. In plaats van de warmtepalen, gekenmerkt door het hoge verbruik en lage rendement, ontwikkelen zij warmtekussens die vanzelf inschakelen wanneer iemand plaatsneemt. De kussens verduurzamen niet alleen de terrassen van de Nijmeegse binnenstad, maar ook stadions, huizen, boten, kantoren en zelfs kerken. Warmtekussens uit Nijmegen, die de leefbaarheid van onze planeet bevorderen. Die energietransitie in Nijmegen zit wel goed. «

Rikus Wolbers // Novio Tech Campus // rikus.wolbers@noviotechcampus.com // www.noviotechcampus.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.